Οι γαλλικές επικρίσεις κατά της Γερμανίας για τη μονομερή πλεονασματική πολιτική της, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Η Γαλλία πρότεινε στη Γερμανία να εξισορροπήσει την οικονομική θέση της στην ευρωζώνη, η οποία είναι υπέρ του δέοντος στραμμένη στο εμπορικό της πλεόνασμα, με αυτήν των άλλων χωρών για το καλό του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν υπογράμμισε πως χώρες όπως η Ελλάδα, με σοβαρά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και αυξημένα χρέη, εν μέρει εξαιτίας της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς τους, συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα στους κόλπους της ευρωζώνης, διότι συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της.

Ωστόσο, μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος υποστήριξε πως «οι χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές τους θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοούν την εσωτερική ζήτηση», κάνοντας μία έμμεση αναφορά στην κατάσταση της Γερμανίας, την οποία είχε προηγουμένως σχολιάσει και σε δηλώσεις της στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Εν τούτοις, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τήρησε αποστάσεις από την κριτική της Λαγκάρντ, τονίζοντας πως το θέμα της Γερμανίας δεν αποτελεί προτεραιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορώ πραγματικά να συνυπογράψω την κριτική της Λαγκάρντ κατά της Γερμανίας», τόνισε ο αυστριακός υπουργός Οικονομίας Γιόζεφ Πρελ.

Από την πλευρά της, η Ισπανίδα ομόλογός του Ελένα Σαλγάδο, της οποίας η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο, άφησε να εννοηθεί πως συμμερίζεται τη γαλλική ανάλυση. «Το πρόβλημα που θίγει η Λαγκάρντ είναι ένα από τα θέματα που αναδύονται όταν μιλούμε για ανταγωνιστικότητα και ανισότητες στους κόλπους της ευρωζώνης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης