Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα διεξήχθη η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας‏. Όπως και στην προηγούμενη Συνέλευση υπήρξε σε ορισμένα σημεία έντονη κριτική για λάθη που έγιναν στο παρελθόν.

Ο νέος πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Σαρρής είπε ότι υπάρχουν ελπίδες για επενδυτές από διάφορες χώρες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναδιοργανώνεται το τμήμα του Ομίλου στην Ελλάδα, το οποίο θα μετατραπεί σε θυγατρική της Τράπεζας για μείωση των κινδύνων.

Διαβάστε τις ομιλίες του Διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας κ. Χρίστο Στυλιανίδη και του Προέδρου του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας κ. Μιχάλη Σαρρή.

«Αγαπητοί Μέτοχοι και Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας. Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή Γενική Συνέλευση διεξάγεται κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες για τον Όμιλο, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.

Το 2011 ήταν γεμάτο προκλήσεις και ήταν σταθμός σημαντικών αρνητικών εξελίξεων για την Ευρωζώνη. Παράλληλα με την οικονομική ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, συνεχίστηκε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τη διαχείριση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη μέλη της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Ελλάδα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2011 επηρεάστηκαν καθοριστικά από τις αποφάσεις για αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους, σε συνδυασμό με την αυταπόδεικτα λανθασμένη επενδυτική πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Αντανακλούν, επίσης, το αρνητικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου στην αρχή του 2012, προχωρήσαμε σε βάθος ανάλυση και αξιολόγηση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου με τη βοήθεια εγνωσμένου κύρους διεθνών συμβουλευτικών οίκων, με σκοπό την αποτύπωση μιας αντικειμενικής εικόνας της όλης κατάστασης του.

Ως αποτέλεσμα της πραγματικής απεικόνισης του χαρτοφυλακίου και της απομείωσης του Ελληνικού Χρέους, που είχαν καθοριστικό αρνητικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, χρειάστηκε να ετοιμάσουμε σχέδια για την κεφαλαιακή μας ενίσχυση. Οι στόχοι του Κεφαλαιακού Πλάνου είναι η συμμόρφωση με τις νέες αυξημένες απαιτήσεις για το δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων, καθώς και η προστασία και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Ομίλου.

Τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που πρέπει να συμπληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012 συμπεριλαμβάνουν μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες, καθώς και ευρύτερες πρωτοβουλίες για την αύξηση κεφαλαίων.

Στις επίμονες προσπάθειες μας για προσέλκυση θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών από την αρχή του χρόνου, διαπιστώσαμε καταρχήν ενδιαφέρον για τον Όμιλο μας λόγω και των θετικών προοπτικών για σταθερή λειτουργική κερδοφορία. Όμως, οι αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη σημαντική έκθεση του Ομίλου στην ελληνική οικονομία, δεν ήταν υποβοηθητικές στις προσπάθειες μας.

Η πολιτική αστάθεια που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα καθυστέρησε την υιοθέτηση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία προοπτικής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η αβεβαιότητα επιδεινώθηκε σοβαρά με το πολιτικό αδιέξοδο και την κινδυνολογία που ακολούθησε μετά τις 6 Μαΐου 2012. Ωστόσο, το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012 διανοίγει μια προοπτική για την υλοποίηση προγράμματος που μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Αυτές τις μέρες, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα αυτές τις διαφαινόμενες θετικές προοπτικές, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση στρατηγικών και θεσμικών επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής που επιθυμούν να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου.

Παρά την όποια αβεβαιότητα για την έκβαση αυτών των προσπαθειών, η πρόσφατη απόφαση για την αναδοχή της έκδοσης των δικαιωμάτων προτίμησης της Λαϊκής Τράπεζας από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα υποβοηθητική για την επιτυχία της έκδοσης και θωρακίζει το μέλλον της Τράπεζας.

Οι μέτοχοι μας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας με την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης στην τιμή των €0,10 ανά νέα μετοχή. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τα αξιόγραφα κεφαλαίου που κατέχουν στην ονομαστική τους αξία με μετοχές στην ίδια τιμή, καθώς επίσης και με Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου με τους όρους που συμπεριλαμβάνονται στο Ενημερωτικό Δελτίο.

Θεωρώ πως με την αναδοχή της έκδοσης των δικαιωμάτων προτίμησης διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των μετόχων μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον θα συμμετέχουν με την ίδια τιμή έκδοσης. Σημαντική για την υλοποίηση του στόχου της επιστροφής της Τράπεζας σε ιδιώτες μετόχους, είναι η παραχώρηση δωρεάν Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών από την Κυπριακή Δημοκρατία σε όσους μετόχους συμμετέχουν στην άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Η στήριξη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος συμβάλλει στη διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έμπρακτη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Θέλω, επίσης, να διαβεβαιώσω όλους ότι εργαζόμαστε σκληρά για να καταστεί αυτή η επένδυση προσοδοφόρα για όλους τους συμπολίτες και τους μετόχους μας.

Με την ολοκλήρωση της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας και λειτουργώντας σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, οι προοπτικές του Ομίλου για το 2012 είναι θετικές.

Ο Όμιλος επανατοποθετείται στρατηγικά, με την έδρα του στην Κύπρο να αποτελεί την πλατφόρμα ανάπτυξης. Στοχεύουμε σε σταθερά αποτελέσματα από τους κύριους επιχειρηματικούς τομείς, εστίαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και ανάπτυξη με βάση το ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο δραστηριοποίησης του Ομίλου στη διεθνή τραπεζική και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Αγαπητοί Μέτοχοι,

Τα λάθη του παρελθόντος δεν αποτελούν μόνο αντικείμενο διερεύνησης στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά επιβάλλουν αναθεωρημένη στρατηγική για βελτιωμένες και περισσότερο σταθμισμένες αποφάσεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχουμε προχωρήσει στη βελτίωση των μηχανισμών και την ενδυνάμωση των Επιτροπών του Ομίλου, για την αποτελεσματική αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων.

Προχωρήσαμε άμεσα με την αναθεώρηση της σύνθεσης και την ενίσχυση της στελέχωσης όλων των Επιτροπών του Δ.Σ. και ειδικότερα των Επιτροπών Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων, οι όποιες συνεδριάζουν σε τακτική βάση για να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην αποστολή τους. Παράλληλα, έχουμε αναθεωρήσει τα όρια για τη λήψη αποφάσεων στις Εκτελεστικές Επιτροπές του Ομίλου, έτσι ώστε να συνάδουν με τη σημασία της κάθε απόφασης. Επιπλέον, με την βοήθεια του Ανεξάρτητου Συμβούλου, και μέσα στα πλαίσια του καταρτισμού του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε με τις ενέργειες που χρειάζονται για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Τράπεζας.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα αναδιοργανώνονται, με κυριότερη επιδίωξη τη μεταφορά των εργασιών μας σε καθεστώς λειτουργίας θυγατρικής τράπεζας. Οι στόχοι αυτής της στρατηγικής είναι να βελτιώσει την απόδοση και να μειώσει την έκθεση του Ομίλου, ώστε να υπάρξει όφελος από μελλοντική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ, ταυτόχρονα, περιορίζονται οι κίνδυνοι. Παράλληλα, στην Ελλάδα, εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της είσπραξης χρεών, όπως και στην ενίσχυση των εξασφαλίσεων των χορηγήσεων.

Ο Όμιλος μας, προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, ακολουθεί μια ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική μείωσης δαπανών και αύξησης της παραγωγικότητας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα αγαπητά μέλη του προσωπικού της Τράπεζας μας που στηρίζουν και υλοποιούν αυτήν την πολιτική. Οι προσπάθειες αυτές θα κλιμακωθούν στα πλαίσια της ετοιμασίας και υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου μας.

Οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία μπορούν να είναι θετικές, αφού προωθηθούν άμεσα οι αναγκαίες δημοσιονομικές προσαρμογές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη γύρω από τους άξονες των σχετικών υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περαιτέρω, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου, αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη διαχείριση και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, με πολλαπλά οφέλη σε πολλούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τραπεζικού κλάδου.

Στα πλαίσια μιας συνετής διαχείρισης μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες μακροχρόνιας ανάπτυξης και ευημερίας.

Αγαπητοί Μέτοχοι,

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αναγνωρίζουμε πλήρως τη μεγάλη ευθύνη και την πρόκληση, να ηγηθούμε αυτής της ιδιαίτερα κρίσιμης πορείας προσαρμογής της Τράπεζας στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από έναν αριθμό σημαντικών στρατηγικών πλεονεκτημάτων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία του Ομίλου, την ηγετική του παρουσία στην κυπριακή τοπική και διεθνή τραπεζική, το εκτεταμένο διεθνές δίκτυο που συνδέει την Κύπρο με κύριες αγορές του εξωτερικού, τις υγιείς βάσεις της κυπριακής οικονομίας και των προοπτικών που δημιουργεί η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Αυτά μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την ευόδωση των σημαντικών πρωτοβουλιών και προσπαθειών που καταβάλλουμε, ώστε να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιστεύω ειλικρινά ότι η Λαϊκή Τράπεζα μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τις σημερινές προκλήσεις, κτίζοντας πάνω στις επιτυχίες της μακρόχρονης ιστορίας της και μαθαίνοντας από τα λάθη της δικαιούται να προσβλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.

Σας ευχαριστώ».

«Αγαπητοί μέτοχοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας.

Το 2011 ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος χρόνος για το ευρύτερο Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα αλλά και για τον Όμιλο Λαϊκής Τράπεζας.

Οι συνθήκες στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και ιδιαίτερα στην Ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών ήταν οι χειρότερες στην ιστορία του Ομίλου μας.

Οι Τράπεζες κλήθηκαν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε αφενός από την κλιμάκωση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αφετέρου από τις επίμονες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για την έκβαση των προσπαθειών αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, αλλά και το ασταθές ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, επηρέασαν καθοριστικά και ουσιαστικά τα αποτελέσματα του 2011.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, που συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Όμιλος Λαϊκής Τράπεζας κατέγραψε για το 2011 κέρδος πριν από απομειώσεις ύψους €388εκ το 2011, αυξημένο κατά 3% σε ετήσια βάση.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε σημαντικά σε 2,28% το 2011 από 1,82% το 2010 και από 1,72% το 2009 ενώ τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €649 εκατ. το 2011.

Ως αποτέλεσμα ωστόσο της πολιτικής απόφασης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, το τραπεζικό μας σύστημα βρέθηκε εκτεθειμένο και ιδιαίτερα ευάλωτο κατόπιν της εμπιστοσύνης που, λανθασμένα κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, έδειξε στα στοιχεία Ελληνικού ρίσκου.

Στα αποτελέσματα του 2011, διαγράψαμε το 76,4% της ονομαστικής αξίας των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ύψους €3,1 δισ. που είχε ο Όμιλος στην κατοχή του, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες ζημιές να ανέρχονται σε €2.3δις. Επιπρόσθετα λάβαμε την συνετή απόφαση της ενδυνάμωσης των αποθεματικών προβλέψεων ειδικά για το Ελληνικό χαρτοφυλάκιο κατά €1.2δις, έναντι €266εκ το 2010.

Τέλος και ως συνέπεια των συνεχιζόμενων δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, ο Όμιλος αναθεώρησε τη λογιστική υπεραξία (goodwill) που είχε προκύψει από την τριπλή συγχώνευση των τραπεζών Εγνατίας, Marfin και Λαϊκής το έτος 2006 από την οποία καταγράφηκε απομείωση ύψους €796εκ για το έτος 2011 χωρίς αυτή να έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.

Αγαπητοί μέτοχοι,

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, σας διαβεβαιώνω ότι καμία κίνηση δεν είναι εύκολη και οι ενέργειες που γίνονται θέλουν χρόνο για να αποφέρουν έμπρακτα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, μέσα από τις συμπληγάδες της παρατεταμένης κρίσης ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά και μέσα από την έκθεση του Ομίλου σε συγκεντρωμένα ρίσκα, οι εκατοντάδες μέτοχοι μας, υπέστησαν, χωρίς να έχουν καμία υπαιτιότητα, σημαντικές ζημιές.

Ο Όμιλος Λαϊκής Τράπεζας κατέγραψε για το 2011 ζημιά που αναλογεί στους μετόχους ύψους €2.8δις ενώ λαμβάνοντας υπόψη και την απομείωση της υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων, η ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας αυξάνεται σε €3.6δις.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επαναλάβω, την απολογία εκ μέρους της Τράπεζας για τις σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα του Ομίλου αλλά παράλληλα να τονίσω, ότι τα επίπεδα κερδοφορίας του 2011 δεν είναι ενδεικτικά των μελλοντικών δυνατοτήτων και των προοπτικών του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας.

Σημείο αναφοράς για τον Όμιλό μας είναι η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και τα πρωτοποριακά προϊόντα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τα οποία συνεχίζουν να εξασφαλίζουν διακρίσεις και βραβεύσεις σε σημαντικούς τομείς.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου.

Το πρώτο βήμα του συμφωνημένου πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας που αφορούσε τις προτάσεις ανταλλαγής και προσφοράς υφιστάμενων εξαγοράσιμων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης με κυμαινόμενο επιτόκιο (Lower Tier II) στέφθηκε με επιτυχία. Οι επιτυχημένες προτάσεις αφορούν το 76% των εξαγοράσιμων ομολόγων. Ως αποτέλεσμα τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά €115εκ.

Οι προσπάθειες όσον αφορά τον στόχο απομόχλευσης συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού έχουν μειωθεί κατά €3,2δις ήτοι 86% του συνολικού στόχου ενώ η αύξηση στα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια από τις δράσεις αυτές ανέρχεται σε €184εκ.

Καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για να δείξουμε ως οργανισμός την αναγκαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα, να μειώσουμε σημαντικά τις δαπάνες μας, να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, να διορθώσουμε τα όποια σφάλματα ή παραλείψεις του παρελθόντος και να χρησιμοποιήσουμε την κρίση ως εφαλτήριο βελτίωσης και ανασύνταξης.

Στην Ελλάδα προχωρούμε με την αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων μας. Έχουμε ήδη δώσει την απαιτούμενη βάση του νόμου προειδοποίηση για να συγχωνεύσουμε σε πρώτη φάση 23 καταστήματα (ήδη έχουν συγχωνευθεί 8 και άλλα 5 στις 22/6/2012) και 2 τραπεζικά κέντρα, τα οποία θα αποφέρουν μείωση στα κόστη ενοικίασης κατά το δεύτερο εξάμηνο 2012 περίπου €1εκ. Επιπρόσθετα έχει αρχίσει και συνεχίζεται η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που καταβάλλονται η οποία μέχρι σήμερα έχει αποφέρει ήδη μείωση στα κόστη του 2012 άλλο €1εκ. Εκτιμούμε ότι η συνολική μείωση για τα κόστη των ακινήτων το 2012 θα ξεπεράσει τα €3,5εκ.

Το προσωπικό μας αριθμεί σήμερα 121 άτομα λιγότερα στην Ελλάδα και 68 άτομα λιγότερα στην Κύπρο σε σχέση με τον Μαίο 2011. Περαιτέρω, στην Ελλάδα έχουμε προβεί σε μείωση στα έξοδα προσωπικού για το 2012 ύψους €20εκ. συμπεριλαμβανομένων και μειώσεων στις απολαβές και ωφελήματα των στελεχών. Στην Κύπρο έχουν ήδη γίνει μειώσεις αμοιβών σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη. Σημειώνεται επίσης ότι βρισκόμαστε σε διαβούλευση με την ΕΤΥΚ για περαιτέρω μειώσεις των εξόδων προσωπικού στην Κύπρο σε σχέση με απολαβές και ωφελήματα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διατάγματος του Υπουργείου Οικονομικών ημερομηνίας 18.5.2012.

Τέλος συνεχίζεται η επαναξιολόγηση και επαναδιαπραγμάτευση όλων των υπολοίπων συμβολαίων των εξωτερικών συνεργατών με παράλληλη εφαρμογή Ομιλικής πολιτικής (τόσο στη Τράπεζα όσον και στις εξηρτημένες εταιρίες της) η οποία έχει αποφέρει το πρώτο πεντάμηνο μείωση στα λειτουργικά κόστη κατά €2εκ περίπου.

Παράλληλα, εξετάζουμε κάθε επιχειρηματικό τομέα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο Όμιλός μας είναι σωστά τοποθετημένος, με βάση τις ανάγκες που επιτάσσουν οι αγορές σήμερα και στο άμεσο μέλλον.

Έχουμε ξεχωρίσει σε επίπεδο Ομίλου τους επιχειρηματικούς τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και υπεροχή και που θα τροφοδοτήσουν τη μελλοντική μας ανάπτυξη και κερδοφορία, ώστε η έμφασή μας να εστιαστεί εκεί, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα με ουσιαστικό τρόπο τις οικονομίες των χωρών στις οποίες λειτουργούμε.

Για παράδειγμα, η Διεύθυνση της Διεθνούς Τραπεζικής έχει ωφεληθεί σημαντικά από την αύξηση των διεθνών συναλλαγών ανάμεσα στη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη, την Ινδία, το Ισραήλ και άλλες χώρες διεθνώς, τη σημαντική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων (commodities), καθώς και από τα νέα κεφάλαια που δημιουργούνται στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η ζήτηση για χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες είναι τεράστια και ο Όμιλός μας κατέχει πρωταγωνιστική θέση σε αυτήν την αγορά ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία.

Επιπλέον, άλλοι κύριοι επιχειρηματικοί τομείς του Ομίλου, όπως αυτοί της Λιανικής Τραπεζικής και των Μικρομεσαίων και Μεγάλων Εμπορικών Επιχειρήσεων, συνεχίζουν να συνεισφέρουν σταθερά στην κερδοφορία, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω από τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργούνται από τα επιβεβαιωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων, καθώς και τη δυνατότητα να καταστεί η Κύπρος ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και εναλλακτικό κανάλι παροχής ενέργειας στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αναγνωρίζουμε ότι το ευρύτερο μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις ωστόσο έχουμε σχεδιασμούς σε εξέλιξη οι οποίοι μας επιτρέπουν να βλέπουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα.

Ο σχηματισμός Κυβέρνησης στην Ελλάδα που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους και θα διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του Ευρώ αποτελεί για το Κυπριακό Τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Αγαπητοί μέτοχοι,

Όπως γνωρίζετε μετά από σύσταση του Υπουργού Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, η Κυπριακή Βουλή έχει ομόφωνα αποφασίσει την αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας ύψους €1,8δις που βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Οι όροι της αναδοχής δημιουργούν παράλληλα προϋποθέσεις συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων και δικαίωμα μελλοντικής εξαγοράς από τους ιδιώτες μετόχους της συμμετοχής του κράτους.

Η Διοίκηση του Ομίλου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Παρόλο που το εγχείρημα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, εντούτοις, οι ενδείξεις τις τελευταίες μέρες και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αθήνα είναι θετικότερες.

Επιπρόσθετα, καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε ενεργά, επαναπροσδιορισμό της μορφής λειτουργίας των Ελληνικών μας δραστηριοτήτων με τρόπο που να μας επιτρέπει να περιορίσουμε, στον βαθμό που είναι δυνατό, τους κινδύνους και να λειτουργήσουμε επί ίσοις όροις με τις υπόλοιπες Ελληνικές Τράπεζες.

Βρισκόμαστε στο στάδιο της ετοιμασίας ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσης με τον διορισμό ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα ο οποίος θα μας βοηθήσει στον σχεδιασμό και υλοποίηση εκείνου του προγραμματισμού που θα επιφέρει τις αναγκαίες τομές ώστε ο Όμιλος να επιστρέψει σε γερές βάσεις.

Στην προσπάθεια μας αυτή, έχουμε λάβει την στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία σε αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο θα μας δώσει την απαραίτητη κεφαλαιακή θωράκιση για την οποία και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες.

Η συμμετοχή του κράτους μας επιτρέπει να παραμείνουμε απόλυτα συγκεντρωμένοι για να ασχοληθούμε αποφασιστικά με τις αναγκαίες τομές ώστε να επιφέρουμε με γρήγορους ρυθμούς την εξυγίανση των εργασιών μας στην Ελλάδα και την επιστροφή του Ομίλου στους ρυθμούς ανάπτυξης και επικερδότητας προ της κρίσης διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ελκυστικό για από-επένδυση του κράτους με όρους που να δικαιώνεται η μετοχική συμμετοχή του κράτους.

Περαιτέρω, με την υποστήριξη του κράτους διασφαλίζεται τη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ώστε να συνεχίσουν οι Τράπεζες μας να παίζουν τον κεντρικό και κρίσιμο τους ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και στην στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και των νοικοκυριών.

Αυτός ακριβώς άλλωστε είναι και ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και συνάδει πλήρως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες έχουν δεσμευθεί όλα τα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλιστεί ο σημαντικός ρόλος που τα τραπεζικά συστήματα έχουν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών τους.

Διοίκηση και προσωπικό, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευθύνη που συνοδεύει η κίνηση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και με υπευθυνότητα, συλλογικά, δεσμευόμαστε να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κάνουμε πράξεις τους σχεδιασμούς μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».