Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου εκτιμά ότι η χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα τερματιστεί το 2018, αναφέρει το CNBC σε σημερινό του δημοσίευμα.

«Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις καταθέσεις μας. Είμαστε πάνω από το επίπεδο του 2016. Μειώσαμε την έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας που λαμβάνουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ και προσβλέπουμε στο να τη μηδενίσουμε έως το τέλος του 2018», αναφέρει ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πειραιώς είναι από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα που θεωρούνται φερέγγυα (solvent), αλλά αντιμετωπίζει “προσωρινά” προβλήματα ρευστότητας λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζεται εξάλλου αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι το 2018 αναμένεται να είναι «ένα καλό έτος».

«Περιμένω ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ, περιμένω η ρευστότητα να αυξηθεί και η έκτακτη στήριξη ρευστότητας να μειωθεί σημαντικά και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών», δήλωσε ο Χ. Μεγάλου.

Το CNBC σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης αυτό το έτος και σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα η οικονομία αναπτύχθηκε 1,3% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η χώρα έχει “γυρίσει σελίδα” μετά από χρόνια ύφεσης. Περιμένει η ανάπτυξη να διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2018 και υποστηρίζει ότι θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με το σχέδιο τον Αύγουστο του 2019 χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους πιστωτές.

«Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα θα δημιουργήσει επίσης περισσότερες καταθέσεις στην εγχώρια αγορά», αναφέρει ο Χ. Μεγάλου, προσθέτοντας ότι σταδιακά επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

«Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή τροχιά”, αναφέρει, κάνοντας λόγο για την “καλύτερη τροχιά από το ξέσπασμα της κρίσης: δεν μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση, μόνο να βελτιωθεί».
Το CNBC υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα από το 2009 και έχει δεχτεί τρία πακέτα διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης