Το διοικητικό συμβούλιο της βραζιλιάνικης κατασκευάστριας αεροσκαφών Embraer υπέγραψε τη «συμφωνία-πλαίσιο» για την εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους της από την αμερικανική Boeing και συγκάλεσε συνέλευση των μετόχων της για την 26η Φεβρουαρίου, προκειμένου να εγκριθεί η συναλλαγή, αναφέρει έγγραφο της επιχείρησης που υπεβλήθη στη βραζιλιάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη συμφωνία, που προβλέπει ότι το 80% της Embraer θα περιέλθει στον έλεγχο της Boeing έναντι τιμήματος 4,2 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει πως ο αμερικανικός γίγαντας της αεροπορικής βιομηχανίας θα αποκτήσει το σύνολο του τομέα της βραζιλιάνικης εταιρείας που παράγει εμπορικά αεροσκάφη και θα ασκεί πλήρη διοικητικό έλεγχο.

Ο Βραζιλιάνος νέος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του όταν ενέκρινε την εξαγορά αυτή, ότι η συμφωνία «προστατεύει» τα συμφέροντα της χώρας του. Κατά τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο πρόεδρο, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών δεσμεύθηκαν να «διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στη Βραζιλία στο σημερινό τους επίπεδο».

Η εξαγορά της Embraer από την Boeing εγγράφεται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της παγκόσμιας αγοράς αεροσκαφών μεσαίου μεγέθους/μεσαίων αποστάσεων. Ακολουθεί την αντίστοιχη συμφωνία της Airbus, μεγάλης ανταγωνίστριας της Boeing, για την εξαγορά του τμήματος της Bombardier το οποίο κατασκευάζει εμπορικά αεροσκάφη. Η Bombardier είναι άμεση ανταγωνίστρια της Embraer.

Αφού πάρουν το «πράσινο φως» των μετόχων τους, οι δύο εταιρείες θα πρέπει κατόπιν να εξασφαλίσουν εγκρίσεις από τους φορείς εποπτείας του ανταγωνισμού σε διάφορα κράτη.

Η εξαγορά θα χρειαστεί να ξεπεράσει αρκετές νομικές προκλήσεις στη Βραζιλία. Εργαζόμενοι και πολιτικοί προσκείμενοι στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά είχαν μπορέσει με προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη να εξασφαλίσουν αποφάσεις που εμπόδιζαν να προχωρήσει το σχέδιο, αλλά οι αποφάσεις αυτές κατόπιν ανατράπηκαν. Αρκετές προσφυγές, πάντως, εκκρεμοδικούν. Στη Δικαιοσύνη έχουν καταφύγει και μειοψηφικοί μέτοχοι, οι αγωγές των οποίων επίσης εκκρεμοδικούν.

Η Embraer είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, πίσω από την Boeing και την Airbus, με τζίρο έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων και 16.000 εργαζομένους. Ιδιωτικοποιήθηκε το 1994, αλλά η κυβέρνηση διατήρησε δικαίωμα βέτο (τη λεγόμενη «χρυσή μετοχή») ως προς τις αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Η εταιρεία παράγει ευρεία γκάμα πολιτικών αεροσκαφών, στρατιωτικών αεροπλάνων — η συγκεκριμένη διεύθυνσή της εξαιρέθηκε από τη συμφωνία με την Boeing– και πολυτελών ιδιωτικών τζετ που προτιμούν αρκετοί επιχειρηματίες.