«Σε αυτή τη δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό που όλοι δίνουμε, έχουμε σύμμαχο την τεχνολογία. Εμείς στον ΟΤΕ, περισσότερο από ποτέ αντιλαμβανόμαστε το βάρος αυτής της ευθύνης, να συνεχίσουν οι τηλεπικοινωνίες να είναι ένα αγαθό ζωτικής σημασίας για όλους, για το κυβερνητικό έργο, τις ευπαθείς ομάδες, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία».

Με την εναρκτήρια αυτή τοποθέτηση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε από το στούντιο της Cosmote TV στην Κάτω Κηφισιά στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης εφ΄ όλης της ύλης με εκπροσώπους του Τύπου, πως τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας αντέχουν και απορροφούν την αυξημένη ζήτηση. Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα του ΟΤΕ και της Cosmote σε κινητή και σταθερή, ανταποκρίνονται μέχρι στιγμής με απόλυτη επιτυχία στην αύξηση της κίνησης.

Αυτό οφείλεται, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, σε τρεις παράγοντες: στις μεγάλες υποδομές για δίκτυα που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί ο Όμιλος, στις επεκτάσεις δικτύου που έγιναν άμεσα και στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες IoT και machine learning.

Παρέθεσε, μάλιστα ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία που δείχνουν την εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της χρήσης δικτύων. Στη σταθερή, μετά το lockdown και το “μένουμε σπίτι”, η αύξηση ήταν περίπου 50% στην ημερήσια κίνηση data σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η μεγαλύτερη αύξηση δεδομένων παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες ψυχαγωγίας (κυρίως σε video streaming και social media).

Η κίνηση φωνής αυξήθηκε κατά περίπου 45%, χωρίς να γίνει διαχείριση κίνησης (μείωση ταχυτήτων κλπ), αφού τα δίκτυα της εταιρείας έχουν την απαραίτητη χωρητικότητα.

Παράλληλα, στην κινητή η ημερήσια κίνηση data αυξήθηκε κατά 90%, στα 800 terrabytes την ημέρα, ενώ υπήρξε και διπλασιασμός τηλεθέασης στην Cosmote TV. Καταγράφεται, επίσης, 100% αύξηση στις online ανανεώσεις συμβολαίων σταθερής και κινητής σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, σημειώθηκε πως τα αιτήματα αναβάθμισης ταχυτήτων από πελάτες είναι αυξημένα κατά 20-30% Στον αντίποδα, τεράστια μείωση σημείωσαν εφαρμογές που έχουν σχέση με την κινητικότητα (χάρτες κλπ).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους εργαζόμενους του Ομίλου, σημειώνοντας πως «τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους ανθρώπους μας».

Ανέφερε, δε, πως από την πρώτη στιγμή, για το προσωπικό που εργάζεται εκτός σπιτιού (τεχνικοί πεδίου, προσωπικό καταστημάτων, προγραμματιστές, κλπ) λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, είπε ο επικεφαλής του ΟTΕ.

Βέβαιες οι επιπτώσεις, όπλο η μείωση εξόδων

Ο επικεφαλής του ομίλου στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναμενόμενες επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στην οικονομία, όσο και στον Όμιλο, λόγω της πανδημικής κρίσης. Όπως τόνισε, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή λογαριασμών, όμως το τελευταίο διάστημα ομαλοποιούνται, ενώ αναφορικά με το ζήτημα επιχειρήσεων που λόγω της πανδημίας θα αναγκαστούν να κλείσουν έχοντας όμως πληρώσει για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, σημειώθηκε πως θα έχουν την αρωγή του ΟΤΕ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε πως αναμένεται μείωση εσόδων από τις πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα, επίπτωση στα έργα ICT, ενώ ανάλογα με το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο roaming, όχι όμως τόσο σημαντικές που να επηρεαστεί η συνολική εικόνα.

Η αυξημένη χρήση δεν συνεπάγεται και αύξηση εσόδων για τον Όμιλο, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, αφού εκτός των άλλων η χρήση της κινητής για φωνή και δεδομένα μειώνεται, ενώ γίνεται χρήση και άλλων επιλογών (ΟΤΤ).

Αν και δεν δόθηκαν ακριβή στοιχεία καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, «είμαστε σε silent mode ενόψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου», εντούτοις έγινε σαφές πως προτεραιότητα του Ομίλου θα είναι να περιοριστούν οι απώλειες που θα υπάρξουν στα έσοδα μέσω και της χρήσης της τεχνολογίας (σ.σ. χρήση του Cosmote app για εξόφληση λογαριασμών, με την εφαρμογή να έχει 300 χιλιάδες νέες εγγραφές το τελευταίο διάστημα, φθάνοντας στα 3,2 εκατ.).

Το κυριότερο, ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, είναι πως «αν και αναμένεται μείωση εσόδων, έχουμε προετοιμάσει δραστικές κινήσεις για τη μείωση των εξόδων μας ώστε να μην επηρεαστεί το EBITDA και το free cash flow. “Αυτές οι κινήσεις”, επισήμανε με σαφήνεια, θα αφορούν σε όλα τα έξοδα, εκτός από τους ανθρώπους μας».
Καμία αλλαγή στο επενδυτικό πλάνο

Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε πως δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, παρά μόνο μια μικρή καθυστέρηση στην υλοποίησή του λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία στη μετακίνηση του πληθυσμού. Για την επένδυση στο 5G, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η αναβάθμιση των συστημάτων τον Απρίλιο – Μάιο και αυτό αναγκαστικά θα πάει πίσω, καθώς και 2-3 μήνες για την ανάπτυξη των οπτικών ινών.

«Μόλις ξεκινήσει η άρση των περιορισμών, ξεκινούν και τα έργα», ανέφερε. Κανονικά συνεχίζεται και ο σχεδιασμός για την είσοδο σε νέες δραστηριότητες, όπως αυτή της εισόδου στην αγορά online τυχερών παιγνίων, σε συνεργασία με την Intralot.

Ο επικεφαλής του ΟTΕ ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει εντυπωσιακά καλά την πανδημία, εκτιμώντας παράλληλα πως οι επιπτώσεις στον Τουρισμό θα αντισταθμιστούν το 2021. Σε ό,τι αφορά την πανδημική κρίση τόνισε πως  «καλό είναι να μην υπάρχουν κρίσεις, αλλά την ίδια στιγμή μια κρίση δημιουργεί ευκαιρίες». Τώρα φαίνεται, σημείωσε, «πως δεν επιβιώνει πάντα ο πιο δυνατός αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή και προσαρμόζεται».

Αναφερόμενος σε αυτή την προσαρμογή, σημείωσε πως ο όμιλος ΟΤΕ θα επιταχύνει το πλάνο απομακρυσμένης εργασίας για τους υπαλλήλους του και μετά τη λήξη των περιορισμών στην κίνηση. Ήδη από τους 13.000 εργαζόμενους, το 80%, εργάζεται εδώ και ένα μήνα από την ασφάλεια του σπιτιού του, ανέφερε ο κ. Τσαμάζ συμπληρώνοντας πως θέλουμε να αυξήσουμε και τον αριθμό όσων εργάζονται απομακρυσμένα.

«Το ότι είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας και είχαμε ετοιμαστεί να αντιμετωπίσουμε την κρίση ψηφιακά, μας βοηθάει».

Για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση, ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως ο μετασχηματισμός της χώρας θα έρθει μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Στόχος μου πριν την κρίση ήταν να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις και  υποδομές για τον ΟΤΕ της επόμενης 10ετίας. Οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν είναι όσες προετοιμάζονται για αυτά που θα έρθουν. Η κρίση αυτή μας βοήθησε να επιταχύνουμε κάποια πράγματα. Την επόμενη 3ετία θα δείτε πράγματα που είναι της “εκπαίδευσης” που αναγκαστικά βιώνουμε αυτή την περίοδο».
 
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε πως μέχρι σήμερα ο ΟTΕ έχει συνδράμει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης με πρωτοβουλίες της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ στην υγεία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στην στήριξη των συνδρομητών.