Η καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα στον δρόμο προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.
Η κοινή εγγύηση καταθέσεων θεωρείται αρκετά προβληματική, ειδικά στη Γερμανία, με τις γερμανικές τράπεζες να ανησυχούν ότι σε περίπτωση κρίσης θα πρέπει να επωμιστούν τη διάσωση ξένων τραπεζών.
Σε παρόμοια ανάγνωση προχωρούσε μέχρι πρότινος και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, προειδοποιώντας ότι η κοινή ανάληψη ευθύνης θα ισοδυναμούσε με μια έμμεση αμοιβαιοποίηση κρατικών χρεών.
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης όμως φαίνεται να παρεκκλίνει τώρα από τη μέχρι πρότινος σκληρή γραμμή στο ζήτημα, προχωρώντας σε μια αξιοσημείωτη στροφή.
Σε πρόσφατη ομιλία του στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τις «Μεταρρυθμίσεις για μια σταθερή Νομισματική Ένωση», ο Βάιντμαν επεσήμανε ότι επί της αρχής η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι αντίθετη σε μια κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. «Αντιθέτως, θα συνέβαλε αναμφίβολα σε ένα πιο σταθερό οικονομικό σύστημα, καθώς θα μειωνόταν το ρίσκο πρόκλησης πανικού στους καταθέτες».
Οι όροι Βάιντμαν
Ο επικεφαλής της Bundesbank όμως έθεσε συγκεκριμένους όρους, σημειώνοντας ότι προηγουμένως «θα πρέπει να έχουν περιοριστεί τα ρίσκα που προέκυψαν από εθνική ευθύνη. Επιπλέον, πρέπει να περιοριστεί η επιρροή των εθνικών πολιτικών αποφάσεων στην ποιότητα των τραπεζικών ισολογισμών».
Συγκεκριμένα ο Βάιντμαν αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξηγώντας ότι μολονότι τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν από το 2014 κατά 1/3, σε ορισμένες χώρες παραμένουν πολύ υψηλά και εν μέρει σε μεγαλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι πριν ξεσπάσει η κρίση.
Προβληματικό θεωρεί ο Γερμανός και το σχετικά μεγάλο ποσοστό κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Πριν υπάρξει κοινή εγγύηση καταθέσεων θα έπρεπε να μειωθούν και τα δυο αυτά ρίσκα, επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, βλέπει θετικά και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ως ένα δημοσιονομικό δίχτυ ασφαλείας για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης (SRM). «Εντέλει έχουμε ήδη μια ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και κατά συνέπεια κοινή ευθύνη για εποπτικές αποφάσεις».
Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη
Σχολιάζοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε την πρόοδο που καταγράφεται σε πολλές χώρες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επαινείται δεόντως ότι οι χώρες της κρίσης ασχολήθηκαν με τα αίτια των προβλημάτων και κατάφεραν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους».
Όπως επισήμανε, στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και στην Κύπρο η μέση αύξηση της μονάδας κόστους εργασίας πριν την κρίση (1999-2007) ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το κόστος εργασίας μειώθηκε, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες των εν λόγω χωρών.
«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν αρχίζουν επίσης να αποδίδουν καρπούς και συνέβαλαν στην ανάκαμψη», εκτίμησε ο Βάιντμαν, παραπέμποντας στη μείωση της ανεργίας στο χώρο του κοινού νομίσματος.