Την υπογραφή συμφωνίας για την αύξηση της συμμετοχής της και την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του Ηilton Αθηνών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΤΕΜΕΣ.
Σε συνέχεια της κίνησης αυτής, η ΤΕΜΕΣ αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο 51%, αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Α.Ε., ενώ το 49% απέκτησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan που αποτελεί μέτοχο της ΤΕΜΕΣ. Το ποσοστό αυτό κατείχε έως πρότινος η D Hospitality B.V., θυγατρική του Ομίλου Dogus. H TEMEΣ είχε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Όμιλο Dogus, η οποία έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές συνέργειες στον χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη θέση της ΤΕΜΕΣ ως κορυφαίας εταιρείας στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και ακίνητης περιουσίας.
Επίσης, σημειώνεται πως οι μέτοχοι της Ιονικής Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση και επανατοποθέτηση του ακινήτου στην ελληνική και διεθνή αγορά, ώστε να δημιουργηθεί ένας μοναδικός προορισμός πόλης που θα περιλαμβάνει εκτός από τις ξενοδοχειακές υποδομές κορυφαίας ποιότητας, πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς χώρους γαστρονομίας, θεματικούς εμπορικούς χώρους κι άλλες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Μεγάλα προβλήματα ρευστότητας για τον Όμιλο Dogus
Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο τουρκικός όμιλος Dogus φαίνεται πως οδηγούν σε μερική ρευστοποίηση ορισμένων από τις πολλές συμμετοχές σε επενδυτικά projects στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων ήταν και το Hilton.
Συγκεκριμένα, η Doğuş Holding ανακοίνωσε απώλειες ύψους 2,3 δισ. τουρκικών λιρών για το 2017 κατόπιν απωλειών ύψους 2 δις που είχε καταγράψει το 2016, παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 16% (20,4 δισ. λίρες). Εξαιτίας αυτού μάλιστα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ζήτημα, η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Τα ανεξόφλητα δάνεια της Doguş ανήλθαν σε 23,5 δισ. τουρκικές λίρες (5,81 δισ. δολάρια) στο τέλος του 2017, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων δανείων ύψους 7,5 δισ. λιρών που πρέπει να αποπληρωθούν εφέτος. Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της εταιρείας αφορά στη χρηματοδότηση έργων, οπότε και δεν θα χρειαστούν αναδιάρθρωση, ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές η εταιρεία έχει αιτηθεί παράταση αποπληρωμής για το ήμισυ του τραπεζικού της χρέους.
Σύμφωνα με την τουρκική «Hürriyet», η Doğuş είχε ήδη συνομιλήσει με τράπεζες για τα ανεξόφλητα δάνεια, ενώ δύο άλλες πηγές προσκείμενες στο ζήτημα ανέφεραν ότι ο όμιλος εξετάζει μέχρι και την πώληση μερικών εκ των περιουσιακών του στοιχείων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν ποια κι από ποιες δραστηριότητες.
«Υπάρχει πρόβλημα στην ταμειακή ροή του ομίλου και είναι φυσιολογικό να έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με τις τράπεζες υπό την άποψη αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
Πάντως, εξακολουθεί να έχει ισχυρή επενδυτική παρουσία στη χώρα μας, καθώς συμμετέχει στην κοινοπραξία που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, έχει μερίδιο στη Μαρίνα Φλοίσβου και παρουσία σε άλλα projects.
Η Dogus είναι ένας πολυσχιδής όμιλος με πολλές, ετερόκλητες σε πολλές περιπτώσεις δραστηριότητες, που επεκτείνονται σε τουρισμό, κατασκευές, real estate, ενέργεια, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών κ.α.
Ο όμιλος Dogus ιδρύθηκε το 1951 και απασχολεί περισσότερους από 55.000 εργαζομένους, ενώ έχει περί τις 330 θυγατρικές.
Ποιοι είναι οι Σαουδάραβες του ομίλου Olayan
Η οικογένεια Olayan, με περιουσία που υπολογίζεται από το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» κοντά στα 12 δισ. δολάρια, έχει από παλιά δεσμούς με την Ελλάδα.
Ήδη από το 1975 έχει μεταφέρει στην Αθήνα το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς δραστηριότητάς της, που μέχρι τότε στεγαζόταν στη Βηρυτό.
Ο Κ. Olayan έχει ελληνικές ρίζες, καθώς είναι γιος του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου S. Olayan και της Μαίρης Περδίκη.
Η ελληνική Olayan Investments Company Establishment (OICE) στεγάζεται στη Γλυφάδα και αποτελεί τη μητρική ενός δικτύου θυγατρικών εταιρειών που εκτείνονται από το Ριάντ έως τη Βιέννη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Ορισμένες από τις πιο γνωστές τοποθετήσεις του Olayan Group αφορούν σε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρηματικών κολοσσών, όπως της The Coca-Cola Bottling Company και της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, αλλά και χρηματοοικονομικών ομίλων, όπως της J.P. Morgan και της Credit Suisse.
Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει παρουσία στην Chipita από το 1992 και την ΤΕΜΕΣ που διαχειρίζεται το Costa Navarino, ενώ για μακρά περίοδο συνεργάστηκε με την επενδυτική εταιρεία Global Finance.
Το εμπορικό σκέλος του επενδυτικού κολοσσού αποτελείται από περισσότερες από 40 εταιρείες στη Σαουδική Αραβία και τη Μέση Ανατολή που δραστηριοποιούνται στη διανομή, την κατασκευή, τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις υπηρεσίες.
Μάλιστα, οι Olayan είναι οι πλουσιότεροι Σαουδάραβες, εκτός της βασιλικής οικογένειας.
Μετά και τον θάνατο του Sulliman Saleh Olayan, στον θρόνο της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας έχει ανέβει ο γιος του Khaled Olayan.
Ο Khaled έχει επίσης τρεις αδελφές…
Οι απαρχές του ομίλου εντοπίζονται στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάληψη του έργου κατασκευής του πρώτου παναραβικού αγωγού πετρελαίου, που ο Sulliman Saleh Olayan πήρε μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους του.
Οι δύο από τις αδελφές του Khaled, η Lubna και η Hutham, συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμα στα διοικητικά συμβούλια ή άλλες επιτροπές παγκόσμιων επενδυτικών οίκων, όπως η Citigroup, η Credit Suisse, η Morgan Stanley και η Blackstone αλλά και η Rolls-Royce, ενώ η τρίτη αδελφή, η Hayat, διατηρεί χαμηλό προφίλ.
Σε αντίθεση δηλαδή με τη Lubna, η οποία έχει κοσμήσει και τα πρωτοσέλιδα του «Time», του «Forbes» κι άλλων περιοδικών ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.
Η Lubna έχει τη θέση του CEO στον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου, την Olayan Financing Company, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας και όλης της Μέσης Ανατολής.
Είναι παντρεμένη με τον μακρινής ελληνικής καταγωγής Αμερικανό νομικό John Xefos, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρεις κόρες που ζουν στο Ριάντ και επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα.
Τον Μάρτιο του 2017 η οικογένεια Olayan ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές εταιρειών της μέσω δημόσιας προσφοράς.
Η Olayan Financing διαχειρίζεται περισσότερες από 40 εταιρείες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού franchise της Burger King.
Εάν τελικά η οικογένεια Olayan προχωρήσει σε IPO, θα είναι η πρώτη φορά που η Olayan Finance έχει πουλήσει μετοχές σε μία από τις σαουδαραβικές της επιχειρήσεις από τουλάχιστον το 2000.
Η Olayan Financing εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα εισφέρει μετοχές εταιρειών της.