Για μία ακόμη φορά η Alpha Βank πραγματοποίησε πλειστηριασμό, την περασμένη Τετάρτη 3 Μαΐου, των ιδιοκτησιών, όπου βρίσκεται η έδρα του Ελληνο-ϊταλικού Επιμελητηρίου, στο διατηρητέο κτήριο στις οδούς Μάρνη και Αβέρωφ 4.
Πρόκειται για τον πρώτο όροφο του κτηρίου, εμβαδού 207 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελεί γραφειακό χώρο και το δώμα, εμβαδού 102 τ.μ., που διαθέτει τέσσερις αποθήκες.
Για το ακίνητο ιδιοκτησίας του Ελληνο-ϊταλικού Επιμελητηρίου, που βγήκε στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς της τάξης των 290 χιλιάδων ευρώ, έχοντας κατασχεθεί- τον Νοέμβριο του 2011- για χρέος ύψους 223,5 χιλιάδων ευρώ, δεν υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον.
Τα δύο αυτά ακίνητα φέρουν προσημείωση, που εγγράφηκε τον Ιούνιο του 2010, υπέρ της πρώην Εμπορικής Τράπεζας για ποσό ύψους 620,4 χιλ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr κύκλοι της διοίκησης του Επιμελητηρίου που έχει ως στόχο την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, το ακίνητο αγοράστηκε, με δανειοδότηση από την Alpha Bank, όταν πρόεδρος ήταν ο Βελισάριος Capocci, ενώ περιήλθε στην κυριότητα του φορέα το 2010.
Το Ελληνο-ϊταλικό Επιμελητήριο δεν κατάφερε να αποπληρώσει την οφειλή. Και σε συνδυασμό με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, όπως και το γεγονός ότι το διατηρητέο κτήριο βρίσκεται σε μία από τις υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας, δεν κατέστη εφικτή η πώλησή του.
Ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, η εκποίηση του ακινήτου από την Alpha Βank αποτελεί μονόδρομο και είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να ικανοποιηθεί η οφειλή του Ελληνο-ϊταλικού επιμελητηρίου.
Το κτήριο, που είχε χτίσει το 1924 ο αρχιτέκτονας Κριεζής, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο με παλαιότερη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, διαθέτοντας «πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία».
Ακόμη το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση του 1985, είχε χαρακτηρίσει ως έργο τέχνης το κτήριο, καθώς αποτελεί “αντιπροσωπευτικό δείγμα εκλεκτικισμού και επί πλέον είναι σημαντικό στοιχείο για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομικής εξέλιξης της Αθήνας”.