Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ από CCC σε CCC+ προχώρησε χθες η Standard & Poors.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τις βελτιωμένες προσδοκίες για τη ρευστότητα της ΔΕΗ το επόμενο 12μηνο ενώ επισημαίνει ότι η ΔΕΗ υπέγραψε τον Οκτώβριο συμφωνία για την παράταση της ωρίμανσης δύο ομολογιακών δανειακών συμφωνιών συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ με ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναχρηματοδότηση σε συνδυασμό με πρόσθετα 620 εκατ. ευρώ σε δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές, θα επιτρέψουν στη δέη να καλύψει την ωρίμανση τον Απρίλιο του 2019 το διεθνές ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει.

Ως αποτέλεσμα η πιστωτική ικανότητα της ΔΕΗ έχει βελτιωθεί ελαφρά, παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι παραμένει εύθραυστη, αναφέρει η Stanadard and Poors.

Ένας ακόμη λόγος για την πιστοληπτική αναβάθμιση της επιχείρησης είναι το γεγονός ότι κατά τον οίκο η ΔΕΗ παραμένει εταιρεία της οποίας οι προοπτικές συνδέονται άμεσα με το ελληνικό δημόσιο, οπότε κατ᾽επέκταση οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της χώρας διευκολύνουν τις δυνατότητες της κυβέρνησης να παράσχει έκτακτη βοήθεια στην εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά ταύτα η S&Ps συνεχίζει να διατυπώνει αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των λειτουργιών της ΔΕΗ αλλά και για τη θέση της στην αγορά.

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ώστε η ΔΕΗ να μετασχηματιστεί στρατηγικά με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων αλλά και να διαφοροποιήσει το μείγμα παραγωγής της με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπρόσθετα η πλήρης εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού, συνεπάγεται την απότομη μείωση του εγχώριου μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην προμήθεια και την παραγωγή.

Η εκτίμηση της S&Ps για τα μεγέθη της ΔΕΗ είναι ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA θα διαμορφωθεί στα 370 με 390 εκατ. ευρώ έναντι 634 εκατ. ευρώ το 2017 (805 εκατ. ευρώ δημοσιευμένα που περιλαμβάνουν και τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα 360 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ των ετών 2012 – 2016) .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναμενόμενη πτώση αποδίδεται στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, τα υψηλότερα κόστη καυσίμων, στη χρέωση ΠΧΕΦΕΛ.

Στα θετικά η βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης κυρίως εξαιτίας της μείωσης των ανεξόφλητων, από δημόσιο αλλά και άλλους πελάτες.

Εν κατακλείδι η S&Ps θεωρεί ότι υπάρχει βελτίωση στην κατάσταση της ΔΕΗ, τα θεμελιώδη μεγέθη ωστόσο παραμένουν αδύναμα και η κεφαλαιακή της δομή εύθραυστη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης