Σταδιακή πρόοδο σημειώνουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της χρηματοδότησης, της ποιότητας των assets και την κερδοφορία, αλλά η πλήρης ανάκαμψη είναι ακόμη μακριά, σύμφωνα με την Standard & Poor’s.
Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, οι τράπεζες θα χρειαστούν ευνοϊκές συνθήκες και πολιτική σταθερότητα για να αυξηθούν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους για τη μείωση του επιπέδου των NPEs στα συστήματά τους.
«Από τα μέσα του 2016, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των κυριότερων αδυναμιών: της μη ισορροπημένης δομής χρηματοδότησης και του ασθενούς προφίλ ρευστότητας, της πολύ φτωχής ποιότητας asset και των χαμηλών προοπτικών κερδοφορίας», αναφέρει η αναλύτρια του οίκου, Regina Argenio.
«Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν αυτή τη σταδιακή ανοδική πορεία, αλλά κατά την άποψή μας είναι ακόμη μακριά μια σημαντική βελτίωση».
H Standard & Poor’s αναμένει ότι οι πιστωτικές ζημιές θα παραμείνουν εξαιρετικά υψηλές στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, στο 10,3% των δανείων περίπου, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τις ζημιές που ενσωματώνουν στην μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους (NPEs).
Περίπου το 51,6% της έκθεσης των τραπεζών ήταν μη εξυπηρετούμενη το Σεπτέμβριο του 2017, και ο οίκος θεωρεί ότι θα δυσκολευτούν να πετύχουν σημαντική μείωση ελλείψει υποστηρικτικών συνθηκών.
Η ικανότητα του κλάδου να αντιστρέψει την πορεία του και να παγιώσει την πρόοδό του, εκτιμά η Standard & Poor’s, θα απαιτήσει μια σταθερή βελτίωση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος και την επακόλουθη επιστροφή της εμπιστοσύνης σε καταθέτες και επενδυτές.
Παρόλα αυτά, «το 2018 θα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έτος για την Ελλάδα και τον τραπεζικό κλάδο κατά τη γνώμη μας. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το τρίτο πρόγραμμα οικονομική προσαρμογής τον Αύγουστο. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ακόμη και αν οι υποτιθέμενες μετά το πρόγραμμα συνθήκες, παραμείνουν αυστηρές».
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει αύξηση του ΑΕΠ το 2017 κατά 1,3%, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, και κατά μέσο όρο 2,4% το διάστημα 2018-2021. «Η ανάπτυξη αυτή έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης –εκτιμούμε πως η ελληνική οικονομία είναι περίπου 25% μικρότερη από ό,τι ήταν το 2008.
Η πρόβλεψή μας εξαρτάται από μια περίοδο σχετικά σταθερής διακυβέρνησης. Ενδεχόμενη αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, να απειλήσει την χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και να επηρεάσει (αρνητικά) τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης».