Το 2010 η Παπουτσάνης βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Παρά τη γενναία αύξηση κεφαλαίου που είχε πραγματοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Οι τότε ιδιοκτήτες, όμιλος Δαυίδ, δίνει το πράσινο φως για να αναλάβουν τα ηνία της σαπουνοποιίας οι Γιώργος Γκάτζαρος και Μενέλαος Τασσόπουλος, οι οποίοι πραγματοποιούν νέα ΑΜΚ 12 εκατ.ευρώ.
Ακολουθεί ένα ευρύτατο σχέδιο αναδιοργάνωσης, σκληρή μείωση του παραγωγικού κόστους και των λειτουργικών εξόδων και στόχευση σε εξαγωγές, νέες αγορές και πελάτες.
Η προσπάθεια αποδίδει και το 2017, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, κλείνει με κερδοφορία έπειτα από φόρους. Μάλιστα, η σημαντική βελτίωση όλων των βασικών δεικτών (ο συντελεστής μόχλευσης των ιδίων κεφαλαίων από το 97% το 2007 σήμερα βρίσκεται στο 28,5%, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα 6,88 εκατ. έναντι 7,71 εκατ. ευρώ το 2016) επιτρέπει την υλοποίηση νέων επενδύσεων, 3,7 εκατ. ευρώ για νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο της Παπουτσάνης που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα παραγωγής σαπουνιών και ξενοδοχειακών καλλυντικών στην Ευρώπη και το μοναδικό στην Ελλάδα.
Για το 2018, η διοίκηση της εισηγμένης έχει προβλέψει διψήφια ανάπτυξη του κύκλου εργασιών (πέρυσι ο τζίρος ανήλθε στα 20,8 εκατ. ευρώ, + 15,2% σε σχέση με το 2016). Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε διεύρυνση των συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρείες, στην ανάπτυξη της κατηγορίας των ξενοδοχειακών προϊόντων (τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό) και το επαναλανσάρισμα των σειρών Aromatics, Καραβάκι και Natura. Ήδη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς πιστοποιεί την τάση για την εταιρεία που “είδε” τις πωλήσεις της στο διάστημα αυτό να ενισχύονται κατά 26%.
Ακύρωση μετοχών, reverse split και επιστροφή κεφαλαίου
Με το turn around της εταιρείας να έχει συντελεστεί, τώρα φαίνεται πως έφθασε η ώρα των μετόχων. Η διοίκηση της Παπουτσάνης συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 3 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνει σειρά κινήσεων που ενισχύουν την αξία των μετοχών της.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου για την ακύρωη ακύρωση ιδίων μετοχών (560 χιλιάδες), διπλασιάζει την ονομαστική αξία της μετοχής (από 0,31 σε 0,62 ευρώ) για reverse split με αναλογία 2 παλιές προς 1 νέα, ενώ θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου προς στους μετόχους. Αν και μικρή ποσοτικά, μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε καν να πραγματοποιηθεί πριν μεριά χρόνια.
Παράλληλα, με στόχο την αναδιάρθρωση της καθαρής θέσης και τον εξορθολογισμό του αριθμού των μετόχων που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. στη γ.σ. θα ζητηθεί η έγκριση των μετόχων για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών υπέρ το άρτιο και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με συμψηφισμό ζημιών.
Στόχος είναι, σύμφωνα με αναλυτές, να μηδενίσει της συσσωρευμένες ζημιές από παρελθούσες χρήσεις και, μεσοπρόθεσμα, να μπορέσει να διανέμει μέρισμα.
Η Παπουτσάνης αποτιμάται σήμερα στο Χρηματιστήριο στα 21 εκατ. ευρώ. Το 71,8% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στους βασικούς μετόχους, Γιώργο Γκάτζαρο και Μενέλαο Τασσόπουλο (μέσω της Bolleli Co.), ενώ 5,2% διατηρεί η Truad (συμφερόντων ομίλου Δαυίδ).