Εγκρίθηκε σήμερα από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ το έργο «Υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – ULTRAFAST BROADBAND μέσω ΣΔΙΤ».
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που έχει εγκριθεί, με το επενδυτικό κόστος να εκτιμάται σε 700 εκατ. ευρώ, μοχλεύοντας κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και ιδιωτικά κεφαλαία, ενώ αφορά περισσότερους από 2,4 εκ. πολίτες που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps (αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps), μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη.
Το έργο σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ Οικονομίας & Ανάπτυξης θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικάς.
Αποτελεί συνέχεια των δράσεων Superfast Broadband και Rural Broadband (που υλοποιήθηκε ως έργο ΣΔΙΤ) και εντάσσεται στους στόχους ευρυζωνικότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society).
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, συμμετείχαν οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς, Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, καθώς και ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ν. Μαντζούφας.
Σε δήλωση του ο αντιπρόεδρος και υπ. Οικονομίας Γ. Δραγασάκης αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ το έργο “Υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – ULTRAFAST BROADBAND μέσω ΣΔΙΤ”, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά.
Με το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους παράλληλα με ιδιωτικά κεφάλαια, καλύπτονται περιοχές όπου δεν έχουν αναπτυχθεί τα αναγκαία δίκτυα, θα εξυπηρετούν περισσότερους από 2,4 εκ πολίτες και στοχεύουμε στη γεφύρωση του χάσματος ως προς την κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή.
Είμαστε σε μια εποχή όπου τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς αποτελούν πλέον μια βασική υποδομή για την ανάπτυξη της χώρας, εξίσου σημαντικά με την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, όπως η ύδρευση, η ηλεκτρική ενέργεια, υποδομές μεταφορών.
Τα έργα αυτά συμβάλλουν καθοριστικά στην επίσπευση της καινοτομίας και της μάθησης, καθώς και στην υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, όχι μόνο στον ψηφιακό τομέα αλλά και σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εκπαίδευση, υγεία, περιβάλλον, τουρισμό, πολιτισμό, έρευνα, γεωργία, μεταποίηση, ενεργειακή απόδοση, κ.α.)».