Σε 40 ημέρες τελειώνει η ιστορία του ομίλου Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα, αφού ο αλόγιστος δανεισμός και οι κακές επιλογές έπνιξαν σχεδόν όλες τις εταιρείες του.
Οι τράπεζες κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι και στην περίπτωση «Πήγασος» θα χαθούν κι άλλα… λεφτά.
Η Πήγασος είχε ρεκόρ αρνητικών κεφαλαίων και χρωστούσε στις τράπεζες 161,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες ήταν τα 103,8 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2016.
Η δραματική οικονομική κατάσταση του εκδοτικού ομίλου επισημάνθηκε και από τους ορκωτούς ελεγκτές της Μοοre Stephens. Συγκεκριμένα, το 2016 οι ελεγκτές σημείωσαν στις οικονομικές καταστάσεις της Πήγασος ότι «γίνεται αναφορά για ανεπαρκή κεφάλαια κίνησης. Το γεγονός αυτό είναι ένδειξη ουσιώδους αβεβαιότητας και μπορεί να συνιστά αμφιβολίες για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου».
Έτσι, τελικά, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 26 Ιουλίου δημόσιο πλειστηριασμό για την πώληση των εταιρειών που συνέθεταν τον όμιλο της Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.
Η Πήγασος, όμως, θα πουληθεί τμηματικά. Στην περίπτωση του ΔΟΛ διαχωρίστηκαν τα ακίνητα από τα υπόλοιπα στοιχεία του ενεργητικού και έγιναν δύο πλειστηριασμοί.
Η Πήγασος είναι εταιρεία συμμετοχών και δίδεται η δυνατότητα να βγουν σε πλειστηριασμό μία προς μία οι θυγατρικές εταιρείες, μαζί με τα πάγια και τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ο χρόνος, όμως, πιέζει.
Οι εταιρείες του ομίλου έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και απαξιώνονται. Θα μπορούσαν να ορίσουν τον δημόσιο πλειστηριασμό και νωρίτερα, αλλά έκριναν αποδοτικότερο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της χώρας, που βελτιώνει το κλίμα.
Πιο πολύπλοκη είναι η περίπτωση του 13,09% του ΜEGA.
Αν οι μέτοχοι Γ. Βαρδινογιάννης και Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, τότε το 13,09% των μετοχών της «Πήγασος» που είναι δεσμευμένο θα υποστεί μεγάλη απομείωση (dilution) της αξίας του. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει λοιπόν -για τις πιστώτριες τράπεζες- να γίνει τώρα.
Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει η Πήγασος θα πραγματοποιηθούν με τα δανειακά βάρη να μεταφέρονται στον πλειοδότη.
Δηλαδή, ο αγοραστής του 50% της εκτυπωτικής Ίρις θα πρέπει να εξυπηρετεί τα δάνεια των περίπου 60 εκατ. που βαρύνουν την εταιρεία ή του 26,53% της Ευρώπη Α.Ε., ενώ θα έχει με τους συνεταίρους του υποχρέωση εξυπηρέτησης των 14 εκατ. που οφείλει στις τράπεζες η εταιρεία.
Αυτός φαίνεται να είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες επέλεξαν την πώληση του ομίλου κατά τμήματα.
Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου θα βγουν σε ξεχωριστές διαδικασίες πλειστηριασμού οι εξής εταιρείες:
■ το 97,3% της «Α.Ε. Μουσικών Εκδηλώσεων και Παραγωγών Άνωση» που έκανε τις τηλεοπτικές παραγωγές
■ το 100% της Pegasus Magazines Publications S.A. που εξέδιδε περιοδικά
■ το 100% της «Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ Α.Ε.» που εξέδιδε τις εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία»
■ το 100% της «Πήγασος Ιnteractive» που υποστήριζε τις δραστηριότητες του ομίλου στο διαδίκτυο
■ το 26,53% του πρακτορείου διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.
■ το 50% της εκτυπωτικής Ίρις
■ το 13,09% της Τηλέτυπος. Η αρχική συμμετοχή της «Πήγασος» ήταν 32,73%, αλλά μετά την αιφνιδιαστική πώληση στον Ιβάν Σαββίδη το ποσοστό περιορίστηκε στο 13,09%, το οποίο δεν μεταβιβάστηκε, καθώς ήταν δεσμευμένο από τις τράπεζες
■ το 50% της ΝSP RADIO A.E. που έχει το ραδιόφωνο του ομίλου
■ το 50% της Word of Mouth, υπεύθυνης διανομής κινηματογραφικών ταινιών
■ το 33,3% της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο»
■ το 20% της «Αποστολή Α.Ε. Διανομών»
■ το 50% της «Μέλλον Group A.E.», της οποίας η επωνυμία φαντάζει ειρωνική με τις σημερινές συνθήκες.