«Η χρεοκοπημένη ΔΕΗ» κατά πλήθος δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, που αντιμετωπίζει πρόβλημα, ακόμη και βιωσιμότητας, έχει τελικά τη δυνατότητα να δίνει… πολύ μεγάλες αυξήσεις στη διοικητική πυραμίδα, και μάλιστα μετά από σχετική τροπολογία στη Βουλή αλλά και τις… ευλογίες των μετόχων, που που επικύρωσαν τη σχετική απόφαση στην έκτακτη γενική συνέλευση της 23ης Δεκεμβρίου 2019.

Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4643/2019, που εισηγήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και πέρασε η κυβερνητική πλειοψηφία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης θα λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ και μπόνους που θα φτάνουν έως τα 100.000 ευρώ, ενώ θα έχει στη διάθεσή του εταιρικό αυτοκίνητο πολλών κυβικών, τα οποία αυξήθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με κάλυψη «των συναφών δαπανών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις από την 1η του έτους επεκτείνονται και στους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και στα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί από τη νέα διοίκηση και αισίως φτάνουν τα 110.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται δραστική μείωση του προσωπικού, μέσω εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται να καταγράφεται έλλειψη ρευστότητας και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι είναι όλο και πιο δύσκολη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ για άλλους παρόχους με πιο ελκυστικά πακέτα και τιμές παροχής ρεύματος.

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται πρόσκαιρα με έκτακτες δανειακές συμβάσεις που υπογράφει η εταιρεία, τις οποίες όμως θα «βρει μπροστά της» μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι αμοιβές της διοίκησης της ΔΕΗ, με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί από το 2010 λόγω των μνημονίων, είχαν μειωθεί στα 4.631 ευρώ τον μήνα και είχαν εξισωθεί με τις απολαβές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, οι οποίες ως σήμερα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον νόμο 4354/2015 είχε γίνει αύξηση, από την οποία όμως είχε παραιτηθεί ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, που εργάστηκε 47 χρόνια στη δημόσια επιχείρηση.

Σε αντιδιαστολή σημειώνεται ότι ο βασικός μισθός του νέου επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης θα είναι δυόμισι φορές πάνω από αυτόν του προκατόχου του και φτάνει στα ύψη αν συνυπολογιστούν τα μπόνους και οι άλλες παροχές…

Για άγνωστους λόγους, με διάταξη του 4643/2019, εξαιρέθηκε η ΔΕΗ από την υπουργική απόφαση του 2010 ακόμη και το όριο που είχε τεθεί στην ιπποδύναμη των αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιούν τα στελέχη της επιχείρησης. Έτσι, η διοικητική πυραμίδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού ακόμη και από τον πρωθυπουργό. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δικαιούται όχημα 1.400 κυβικών και κόστους έως 18.000 ευρώ.

Τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη αιτιολόγησαν την απόφαση να τροποποιήσουν τον περιοριστικό νόμο με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν με χαμηλές αμοιβές να προσελκύσουν ικανά στελέχη από την αγορά.

Η επίμαχη προκήρυξη

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση έχει ήδη συμπληρωθεί από δεύτερο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, που θα λαμβάνουν 120.000 ευρώ ετησίως ο καθένας, ενώ θα δικαιούνται μπόνους έως 60.000 ευρώ και αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με «κάλυψη των συναφών δαπανών».

Δωρεάν αυτοκίνητο θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους οι νέοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές της ΔΕΗ, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές ορίστηκαν σε 100 και 70 χιλιάδες ευρώ, αντιστοίχως.

Αυξήθηκε επίσης από 400 σε 600 ευρώ η αποζημίωση ανά συνεδρίαση που θα λαμβάνουν τα μέλη της διοίκησης.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε το 73,77% των μετόχων και η πρόταση έλαβε το 98,64% των παρόντων. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει το 51,123% των μετοχών της ΔΕΗ [το 43,12% μέσω του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), το 17% μέσω ΤΑΙΠΕΔ και το 3,93% μέσω ΕΦΚΑ], ενώ το υπόλοιπο διατίθεται στο Χρηματιστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης