Από την πλευρά της ΔΕΗ, είναι συμφέρον να πετύχει η πώληση, επιτυχία θα είναι να πετύχουμε ένα εύλογο τίμημα, έγκαιρα μέσα στο χρονοδιάγραμμα και να γυρίσουμε σελίδα ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, ανέφερε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου όπου έγινε η ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μεταφέρονται υποχρεώσεις της ΔΕΗ στις υπό πώληση εταιρείες γιατί αυτό θα μείωνε το τίμημα και θα οδηγούσε σε πρόωρη εξόφληση των δανείων.

Για τα εργασιακά, αποδέχθηκε εμμέσως ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο ενώ προκύπτουν, όπως είπε διαρκώς νέα ζητήματα.

«Δε θα πρέπει να υπάρχει κανένα παραθυράκι, θα πρέπει να υπάρξει ρητή διατύπωση ώστε οι εργαζόμενοι να διέπονται από τον κανονισμό της ΔΕΗ και τη ΣΣΕ της ΔΕΗ και στις νέες εταιρείες», είπε ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει πρόταση για τη διασφάλιση κυρίως των νέων εργαζόμενων, ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν και να είναι διασφαλισμένοι, εάν απολυθούν ακόμη και μετά την εξαετία που διασφαλίζεται η παραμονή τους στις νέες εταιρίες που θα πουληθούν σε ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης, επανέλαβε την κάθετη αντίθεση των συνδικαλιστών στο νομοσχέδιο και εκτίμησε ότι δε θα βρεθούν επενδυτές αγοραστές παρά μόνο εάν οι μονάδες δοθούν “κοψοχρονιά”.

Εναντίον της πώλησης τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που μίλησαν στη βουλή και συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Δ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης, δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης, οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων Φλώρινας, και Αρκαδίας καθώς και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΔΕΗ (ΕΤΕ ΔΕΗ, ΕΔΟΠ ΔΕΗ, ΠΑΣΥΠ ΔΕΗ).

Από την πλευρά της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κ. Κουκλέλης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς και της άρσης των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού που επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας και την ανταγωνιστικότητά της.

Πρόσθεσε ότι η αποεπένδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι τα υπό συζήτηση μέτρα ενισχύουν τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε πρόταση διασφαλίζει το λιγνίτη, τα οικονομικά της ΔΕΗ και των νέων εταιρειών αλλά και το μέλλον των εργαζομένων.

Από την πλευρά της WWF ο υπεύθυνος της οργάνωσης Γ. Μάντζαρης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τις άδειες των μονάδων και εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Υπέρ της απόσυρσης του λιγνίτη και όχι της πώλησης των μονάδων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Greenpeace Τ. Γρηγορίου.