Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΣΕ ως διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής ανέδειξε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης, κατά την ομιλία του στο 3ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών, που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κατά την έναρξη της παρουσίασής του, ο κ. Κακουλάκης σχολίασε πως «δεν αρκεί να μετατίθενται ευθύνες στο Δημόσιο για όλα τα κακώς κείμενα, αλλά θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο ιδιώτης μέτοχος της εταιρείας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΣΕ, «επί δεκαετίες υπήρξε επιλογή υποβάθμισης στην κατασκευή διαμετακομιστικών κέντρων, στις συνδυασμένες μεταφορές και στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου», παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελεί την πύλη μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Όπως σημείωσε, η χώρα μας παραμένει ουραγός στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στην ΕΕ, καταγράφοντας μερίδιο μόλις 1,2% στο σύνολο των εμπορευματικών μεταφορών, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%.

Η Ελλάδα μέχρι το 2014 διέθετε 494 χλμ. ηλεκτροκινούμενης γραμμής, ενώ σήμερα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, έχουμε φτάσει στα 679 χλμ. σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 40% μέσα στην περίοδο 2015-2019.

Όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΟΣΕ, το πιο ολοκληρωμένο πρότζεκτ του οργανισμού είναι ο Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και Σταθμός Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) του Θριασίου Πεδίου, που ολοκληρώθηκε μετά από 30 χρόνια καθυστερήσεων στα τέλη του 2018. Το συγκρότημα ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Συνοχής. Συνολικά δαπανήθηκαν περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Δίνοντας το στίγμα για το πού βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης του ΕΣΣΣΔΙ, ο κ. Κακουλάκης σημείωσε ότι όλα είναι μεν έτοιμα για να περάσει ο διαγωνισμός στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, εκκρεμεί όμως η προσφυγή ενός εκ των συμμετεχόντων στο ΣτΕ.

Ο διαγωνισμός αφορά τη χρήση και την εκμετάλλευση με υποχρέωση για τον ανάδοχο να εκτελέσει με δαπάνες του τα υπολειπόμενα έργα και εξοπλισμό. Ο προϋπολογισμός των υπολειπόμενων έργων ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κακουλάκη, βάσει του στρατηγικού πλαισίου επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο οργανισμός, κατά την περίοδο 2015-2019, δρομολόγησε την πλήρη σύνδεση του δικτύου με λιμάνια και βιομηχανικές ζώνες.

Αρχικά στα δυο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, σχεδιάζεται η αναβάθμιση με ηλεκτροκίνηση της γραμμής που συνδέει το δίκτυο με τον λιμένα του Νέου Ικονίου στον Πειραιά.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζεται η αναβάθμιση σε μήκος 7 χλμ. της υφιστάμενης σύνδεσης με τον προβλήτα του λιμανιού και, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης η σύνδεση σε δεύτερο προβλήτα. Επίσης, στον προγραμματισμό του ΟΣΕ βρίσκονται οι συνδέσεις με τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Πατρών, Καβάλας, Βόλου, Ηγουμενίτσας.

Ως προς τις συνδέσεις του δικτύου με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) της χώρας, ο κ. Κακουλάκης ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες σύνδεσης των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους και των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Βάσει όσων παρουσίασε, έχουν εκπονηθεί οι τεχνικές μελέτες της α’ φάσης για τη σύνδεση των ΒΙ.ΠΕ. 1 και 2 του Βόλου και του λιμένος Βόλου με τη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας – Βόλου.

Στο στάδιο των προκαταρκτικών μελετών βρίσκονται οι συνδέσεις με τις ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης και Κιλκίς. Ακόμη, ο κ. Κακουλάκης αναφέρθηκε στην έγκριση από τον ΟΣΕ της κατασκευής δεύτερης γραμμής ηλεκτροκίνησης Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, η οποία έχει ανατεθεί στην ΕΡΓΟΣΕ και βρίσκεται στο στάδιο ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.