Την προσήλωση του ΑΔΜΗΕ στην ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, παρά την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών λόγω της ενεργειακής κρίσης, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας σήμερα στο 17ο ΙΑΕΕ European Energy Conference που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

Εν μέσω του ιδιαίτερα ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος που συνθέτουν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος των επιτοκίων και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε με την απαιτούμενη στήριξη από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή, να συνεχιστεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό το ύψους 5 δισ. ευρώ επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, που θα διπλασιάσει το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς έως το 2030.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε τη σημαντική συμβολή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην υλοποίηση των κρίσιμων ενεργειακών επενδύσεων που θα αυξήσουν την επάρκεια εφοδιασμού και θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι με τα έργα που προβλέπονται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του Διαχειριστή θα δημιουργηθούν 10 GW επιπλέον για την ανάπτυξη ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ το αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για πράσινα ενεργειακά έργα καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδεσμευθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος για νέες, βιώσιμες επενδύσεις. Και κατέληξε:

Σε ετοιμότητα για έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με παράλληλες και σύνθετες κρίσεις (κλιματική, κρίση τιμών στην ενέργεια) που τείνουν να μετεξελιχθούν, για πρώτη φορά, σε μία πιθανή κρίση επάρκειας φυσικού αερίου, του καυσίμου που αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη μέχρι σήμερα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο ρόλος όλων των Ευρωπαίων Διαχειριστών είναι να προστατέψουμε την ενεργειακή ασφάλεια και να παραμείνουμε στις «ράγες», σε ό,τι αφορά τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια κρίσεων. Με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε πιθανές δυσμενείς συνέπειες στο ενεργειακό μας σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συντονισμό με το ΥΠΕΝ και με τους άλλους Διαχειριστές κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας, ενώ συνεργαζόμαστε στενά και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η μεγάλη εικόνα είναι και θα είναι η κλιματική κρίση. Η συνετή χρήση της ενέργειας δεν συνδέεται μόνο με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση αλλά και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διεθνείς διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αναβαθμίσουν τον διεθνή ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας επιτρέπει την εξέλιξή της σε έναν κρίσιμο διάδρομο ανταλλαγών πράσινης ενέργειας μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ένα ώριμο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility και αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Από την πρώτη στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο με την τεχνογνωσία του ενώ πρόκειται να συμμετάσχει και ως επενδυτής με τουλάχιστον 25% στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης, Euroasia Interconnector. Συνεργαζόμαστε στενά και με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου, EETC, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Οι αρχικές μελέτες κόστους-οφέλους θα χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

   Μέσα από αυτά τα έργα, η χώρα μας έχει τη μοναδική ευκαιρία να καταστεί ένας στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και θα μας βοηθήσει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα προς την ενεργειακή μετάβαση. Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει συνεπείς προσπάθειες για ακόμη πιο ισχυρή περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία αλλά και για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης