Συμβόλαιο με τη Lockheed Martin για την ανάπτυξη ενός δεύτερου πρωτότυπου hypersonic (υπενθυμίζεται πως ο όρος χρησιμοποιείται για ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτών του ήχου- 5 Μαχ και άνω) όπλου υπέγραψε η αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Το πρόγραμμα Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), αξίας μέχρι 480 εκατ. δολαρίων, είναι το ένα από δύο προγράμματα ανάπτυξης πρωτοτύπων hypersonic όπλων. Το δεύτερο είναι το HCSW (Hypersonic Conventional Strike Weapon), το οποίο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση «ώριμων» τεχνολογιών που δεν έχουν προσαρμοστεί για τα δεδομένα ενός οπλικού συστήματος για χρήση/ εκτόξευση από αέρος.
Όσον αφορά στο ARRW, έχει ως στόχο να «φτάσει στα όρια του δυνατού», αξιοποιώντας τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν προκύψει από τη συνεργασία με τη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).
Τα hypersonic όπλα θεωρείται ότι θα αποτελέσουν «game changer» στο πεδίο της μάχης του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, καθώς, λόγω της ταχύτητάς τους, θα είναι σε θέση να υπερνικούν τις εχθρικές αεράμυνες.
Γενικά θεωρείται ότι hypersonic πύραυλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό όπλο πρώτου πλήγματος, καθώς πετούν με ταχύτητα πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη αυτής του ήχου- και ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα αποτελέσουν το πεδίο μιας όχι και τόσο μακρινής κούρσας εξοπλισμών.
Αν και τέτοιες ταχύτητες επιτυγχάνονται και υπερβαίνονται από τους βαλλιστικούς πυραύλους, ο εντοπισμός αυτών είναι αρκετά εύκολος, επιτρέποντας την αναχαίτισή τους- κάτι που δεν θα ίσχυε με hypersonic οπλικά συστήματα με συμβατικές κεφαλές, που θα επέτρεπαν πλήγματα εναντίον εχθρικών στόχων σε μακρινά σημεία του πλανήτη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Κατά καιρούς έχουν γίνει εξαγγελίες για hypersonic όπλα και από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Μάρτιο, όπου είχε αναφερθεί πως ένας τέτοιος πύραυλος έχει ήδη αναπτυχθεί και εξοπλίζει αεροπορικές μονάδες στα νότια της Ρωσίας.
Επίσης, ΗΠΑ και Αυστραλία ολοκλήρωσαν πρόσφατα κύκλο δοκιμών hypersonic οχημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος HiFIRE, ενώ και άλλες χώρες πραγματοποιούν έρευνες στον τομέα, υποδεικνύοντας την ανατολή μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στον συγκεκριμένο κλάδο.