Εντός των πρώτων μηνών του 2025 αναμένεται να εγκατασταθεί σε κτήριο του βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων «Hub 26» της Dimand η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»), η οποία -έναντι τιμήματος 16 εκατ. ευρώ- θα στεγάσει εκεί την ιδιόκτητη έδρα της, εμβαδού 5.170 τετραγωνικών, 25 χρόνια μετά την εγκατάστασή της στη Θεσσαλονίκη.
Οι πρόδρομες εργασίες για την ανέγερση του κτηρίου της Τράπεζας, ακριβώς απέναντι από το ΦΙΞ και πολύ κοντά στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, έχουν ήδη αρχίσει από την ΤΕΡΝΑ και η Παρευξείνια, που έχει 11 κράτη- μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της με ορμητήριο το νέο της «στρατηγείο» στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, κατά την υπογραφή της συμφωνίας αγοράς των νέων εγκαταστάσεων της Τράπεζας, από τον πρόεδρό της, δρ Serhat Köksal (Σερχάτ Κοκσάλ) και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο.
«Ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ο δρ Κοκσάλ, ο οποίος επισήμανε ότι από την ίδρυσή της το 1999 και μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 430 πρότζεκτ στα κράτη- μέλη της, μέσω δανειοδοτήσεων συνολικού ύψους 7,352 δισ. ευρώ. Η τράπεζα, είπε, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια, ενώ διευκρίνισε ότι το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ κερδών.
Η νέα ιδιόκτητη έδρα της Παρευξείνιας, πιστοποιημένη με LEED Gold για το οικολογικό της προφίλ, θα της δώσει τη δυνατότητα να μειώσει κατά 50% τα λειτουργικά της έξοδα για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, οικονομικό όφελος που θα έρθει επιπλέον του ποσού του ενοικίου που θα σταματήσει να πληρώνει για τις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται σήμερα, στην οδό Κομνηνών.
«Η Τράπεζα αγοράζει με 3000 ευρώ/τετραγωνικό ένα κτήριο με πιστοποίηση χρυσού LEED, από το οποίο θα έχει υπεραξίες στα επόμενα χρόνια», σε μια εποχή που «στη χώρα δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα με 3000 ευρώ/τμ» είπε από την πλευρά του ο κ.Ανδριόπουλος, απαριθμώντας τα «ατού» του νέου κτηρίου, από την ποιότητα του αέρα και το περιβαλλοντικό όφελος μέχρι την εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών και τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να κανουν χρήση των κοινόχρηστων χώρων του «Hub 26».
Γνωστοποίησε ακόμα ότι μεταξύ του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου του 2024, τα τέσσερα κτήρια, εμβαδού 16.000- 17.000 τετραγωνικών μέτρων του «Hub 26», του πρώτου βιοκλιματικού κτηριακού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη, θα παραδοθούν σε πολυεθνικές, ενώ αμέσως μετά το κτήριο της Παρευξείνιας θα έρθει να συμπληρώσει την εικόνα.
Παράλληλα, ακριβώς απέναντι, στο ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα του ΦΙΞ, το πρώτο ενεργό εργοτάξιο για τη μεγάλη επένδυση της ανάπλασης, στόχος είναι να εγκατασταθεί προς το τέλος του 2024. «Ακούγεται φουτουριστικό και κοσμογονικό, αλλά η προοπτική της δυτικής εισόδου έχει αρχίσει να γίνεται ορατή» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η περιοχή της δυτικής εισόδου αξίζει «καλύτερο μέλλον».
Οι επενδύσεις των 400 εκατ. ευρώ
Η Dimand σχεδιάζει στη Θεσσαλονίκη επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ στην περίοδο ώς τα μέσα του 2027, εκ των οποίων πάνω από 100 εκατ. έχουν ήδη επενδυθεί, σε συνεργασία με τους εταίρους της. Εκτός από το Hub 26 και την ανάπλαση του ΦΙΞ, η Dimand σχεδιάζει να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη κέντρο logistics ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σε έκταση της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, όπου έχει ήδη αρχίσει η κατεδάφιση κτηρίων και η εξυγίανση του εδάφους, καθώς ανευρέθηκαν -κατά τον κ.Ανδριόπουλο- πολλοί τόνοι αμιάντου. Παράλληλα προχωρά -σε συνεργασία με την Alpha Services & Holdings και την Premia Properties- το πρότζεκτ Skyline, που περιλαμβάνει 573 ακίνητα διαφόρων χρήσεων, εκ των οποίων περίπου 40 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
Τα προαναφερθέντα πρότζεκτ «τρέχουν» στην περίοδο ώς το τέλος του 2026 ή το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2027 και μετά το πέρας τους, η Dimand «κοιτάζει και για νέες ευκαιρίες στην περιοχή», όπως είπε ο κ.Ανδριόπουλος.
«Το γεγονός ότι επενδύουμε 400 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικό και ελπίζουμε ότι θα γίνει αφορμή ώστε και άλλες εταιρείες να δουν τη Θεσσαλονίκη ως επενδυτικό προορισμό» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση των επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι η υπ΄αριθμόν προτεραιότητα για την πόλη, ακολουθούμενη από την ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ, με «το όποιο master plan», ενώ έμφαση πρέπει να δοθεί και στο παραλιακό της μέτωπο, το οποίο αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα.
Ο κ.Ανδριόπουλος, αφού επισήμανε ότι η Dimand Θα έκανε με χαρά ένα πρότζεκτ από κοινού με την Παρευξείνια Τράπεζα στο μέλλον, ξεκαθάρισε ακόμα ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ενώ διευκρίνισε ότι το πρότζεκτ της ανάπλασης της ΔΕΘ θα την ενδιέφερε μόνο αν η προκήρυξη περιλάμβανε κάποιο στοιχείο development (ανάπτυξης) του νέου εκθεσιακού κέντρου. «Η αγορά εξακολουθεί συχνά να μας μπερδεύει με κατασκευαστική εταιρεία, αλλά είμαστε εταιρεία αναπτύξεων» τόνισε.
Να στρέψει κεφάλαια σε επενδυτικές δραστηριότητες στη Μακεδονία και τη Θράκη προέτρεψε τη διοίκηση της Παρευξείνιας Τράπεζας ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την εκδήλωση.
Πρόσθεσε ότι στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης εκτελούνται σήμερα πάνω από 1800 έργα. Επισήμανε ότι οι μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου στη Θεσσαλονίκη είναι ζωτικής σημασίας διότι ενισχύουν το κύρος της πόλης, αναδεικνύουν τον ρόλο της ως σημείο αναφοράς στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ν.Α. Ευρώπης και προσδίδουν δυναμική στην τοπική οικονομία. Αναφερόμενος στην οικονομική συνεισφορά του ελληνικού κράτους για την απόκτηση των νέων εγκαταστάσεων (σ.σ. τα 10 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 16 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο δέσμευσης που είχε αναληφθεί), ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι πρόκειται για μια κίνηση με την οποία η Ελλάδα, ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας, αναγνωρίζει το έργο που έχει επιτελέσει ο οργανσιμός επί 25 χρόνια και εκφράζει την εμπιστοσύνη της με ορίζοντα το μέλλον. Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Υγείας, υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε ισχυρή Παρευξείνια Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη».