Σε έτος-κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες θα εξελιχθεί, όπως όλα δείχνουν, το 2019, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματά τους πριν από τη λήξη της σημαδιακής αυτής χρονιάς, που θα προδιαγράψει με τα στοιχεία της τα stress tests του 2020.

Αλλαγές προδιαγράφονται και στον τρόπο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και στις μεθόδους αναζήτησης επενδυτών. Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας επιχειρούν, όπως ήδη φάνηκε από το 2018, να διαφοροποιήσουν πολιτικές και να επιδιώξουν καλύτερα αποτελέσματα. Η είσοδος του νέου έτους βρήκε μια ιστορική τράπεζα στην Ιταλία, την Banca Carige, υπό επιτροπεία, στοιχείο το οποίο έρχεται να δικαιολογήσει τη διεθνή επενδυτική άρνηση σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στο σύνολό του.

Το ιταλικό παράδειγμα

Η συγκεκριμένη τράπεζα, για την ιστορία, είναι ο διάδοχος του πιστωτικού – φιλανθρωπικού ιδρύματος του Monte di Pieta που ίδρυσαν Φραγκισκανοί μοναχοί το 1483. Έπειτα από μια σειρά περιπετειών, η συγκεκριμένη τράπεζα, με κεφαλαιακή επάρκεια 11%, τέθηκε από την ΕΚΤ χθες, πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους, υπό επιτροπεία.

Οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν σαφώς επηρεαστεί μέχρι στιγμής από τα δρώμενα στη γειτονική χώρα -δριμεία αύξηση των spreads στα εγχώρια ομόλογα-, ξεκινούν λοιπόν έναν αγώνα δρόμου διαφοροποιώντας τις μέχρι στιγμής τακτικές τους και επιδιώκοντας στο τέλος αυτής της διαδρομής να βρουν νέους επενδυτές. Οι διεθνείς γνωστοί πάντως επενδυτές, κυρίως λόγω των απωλειών που έχουν καταγράψει στον κλάδο, δηλώνουν ηχηρά απόντες.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αν και διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που ξεκινούν από 14%, κρίνουν πως αυτό δεν είναι αρκετό και πως πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να βελτιώσουν την εικόνα τους στο τέλος της ημέρας.

«Κόκκινα» δάνεια και νέοι επενδυτές

Δουλεύουν σε δύο παράλληλα επίπεδα: το πρώτο αφορά στη βελτίωση των οικονομικών τους με στόχευση ασφαλώς τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ το δεύτερο αφορά στην αλλαγή πολιτικής ως προς την εξεύρεση θεσμικών επενδυτών.

Έτσι τα πιστωτικά ιδρύματα προτίθενται να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις κόστους, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, ενώ σε μεγάλο βαθμό σύντομα θα ανακοινωθούν από τις συστημικές τράπεζες και όχι μόνον νέες πολιτικές σε ό,τι αφορά στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Ρεαλιστικό είναι για τις ελληνικές τράπεζες το σενάριο να μειώνουν ανά τρίμηνο το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο κατά 3-3,5 δισ. ευρώ, ενώ αρκετές από αυτές αναμένεται να ανακοινώσουν νέα πλάνα άμεσα για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα πλάνα αυτά αφορούν τόσο σε πωλήσεις προβληματικού χαρτοφυλακίου όσο και σε κινήσεις που έχουν να κάνουν με την πώληση του servicing των καθυστερήσεων.

Συγχρόνως οι κινήσεις των τραπεζών θα επεκταθούν και σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά χαρτοφυλάκια, μόλις αποσαφηνιστεί το τοπίο για τους ιδιώτες και καθοριστεί πλήρως το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Η χθεσινή κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει, όπως παραδέχονται οι Έλληνες τραπεζίτες, έναν πολύ έντονο συμβολισμό και αποδεικνύει πως κανέναν ρόλο δεν παίζουν τα πρόσωπα που ηγούνται των θεσμών.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν δίστασε αρχές του έτους να επιβάλει επιτροπεία σε μία ιστορική ιταλική τράπεζα.

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να ραπορτάρουν σχεδόν καθημερινά όλες τους τις δράσεις στον SSM, που υπό την καινούργια του ηγεσία διατηρεί άγρυπνο το βλέμμα στο τραπεζικό γίγνεσθαι της χώρας.

Αναζήτηση καινούργιων δεξαμενών

Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να σχεδιάσουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά στο νέο έτος δεν είναι άλλο από μια πολιτική που θα προσεγγίσει νέους επενδυτές.

Όπως αναφέρουν στη «Ν» έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, η δεξαμενή από την οποία θα αναζητηθούν οι καινούργιες επενδύσεις δεν μπορεί να είναι κάποια από τις προηγούμενες.

Τα roadshows έχουν καταγράψει με τον πιο σαφή τρόπο πως οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών στους οποίους οι τράπεζες απευθύνονται έχουν μάλλον κουραστεί να ακούν τα ίδια stories έστω και με μικρές διαφοροποιήσεις από τις ελληνικές τράπεζες.

Άρα, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Οι ελληνικές τράπεζες υπ’ αυτήν την έννοια είναι πιθανόν να διαφοροποιήσουν τις προηγούμενες πολιτικές τους.

Αντί να προσέρχονται στα κοινά και γνώριμα roadshows όλες μαζί, συζητούν τις δυνατότητες να αναζητήσουν μόνες τους την επενδυτική τους τύχη, με βάση τα διαφορετικά δεδομένα της καθεμίας. Οι τράπεζες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο η καθεμία τις δικές της επαφές.

Έτσι θα ψάξουν για νέες αγορές, για νέους επενδυτές, ενώ είναι πιθανόν να έχουν να προσφέρουν και συνδυαστικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η πώληση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι πιθανόν να βοηθήσει και στην εξεύρεση επενδυτών σε κάποια έκδοση core tier II, σημείωναν στη «Ν» τραπεζικοί κύκλοι.

Το βέβαιο είναι πως οι θεσμοί εννοούν αυτά που λένε, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Banca Carige.

Επίσης, είναι βέβαιο πως το επενδυτικό κλίμα διεθνώς δεν είναι καλό την τρέχουσα περίοδο. Τέλος, η πολιτική συγκυρία για τη χώρα μας δεν βοηθάει την παραπάνω προσπάθεια, καθώς το 2019 τυγχάνει να αποτελεί προεκλογική χρονιά.

Με αυτά τα δεδομένα πάντως, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν να διεκπεραιώσουν μια δύσκολη καθ’ όλα αποστολή, χωρίς, πραγματικά, περιθώρια για την οποιαδήποτε αποτυχία.

Πηγή: Naftemporiki