«Δεν μπορεί ένα νησί σαν την Κρήτη να βασίζει την ενεργειακή του ασφάλεια μόνο στην καλωδιακή σύνδεση. Άρα, για τα επόμενα χρόνια, και μετά τις διασυνδέσεις, η θερμική παραγωγή σε κάποιο ποσοστό θα είναι αναγκαία, έως ότου αργότερα να μπορέσει να αντικατασταθεί, όταν αυτό θα είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με αποθήκευση».

Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας το Σάββατο στην τελετή παράδοσης του Εκθεσιακού Χώρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που στεγάζεται στον υδροηλεκτρικό σταθμό Αγυιάς Χανίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το στρατηγικό μας σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία θα 15πλασιάσουμε την ισχύ μας στις ΑΠΕ», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι οι ΑΠΕ θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι θερμικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, “που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας”.

Το υδροηλεκτρικό της Αγυιάς εγκαινιάστηκε το 1929 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ το 1959. Το φράγμα και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 290 στρεμμάτων παραχωρήθηκε το 2007 στη θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το 2008 σταμάτησε η λειτουργία του.

«Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παραχώρησε στην Περιφέρεια Κρήτης το δικαίωμα χρήσης της έκτασης των 290 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων, από το 2011 έως το 2048, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση, την ευθύνη και το κόστος για την ανακαίνιση, την αποκατάσταση του Σταθμού και τη δημιουργία ενός πρότυπου εκθεσιακού και εκπαιδευτικού χώρου, αφιερωμένου αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και είναι αυτός ο Χώρος, μοναδικός στη χώρα μας, που εγκαινιάζουμε σήμερα και εναποθέτουμε στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στον Εκθεσιακό Χώρο προέρχονται από τις παλαιότερες καινοτόμες “πράσινες” δράσεις της ΔΕΗ, ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1980 με την κατασκευή του πρώτου Φωτοβολταϊκού Σταθμού στην Κύθνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης