Τον σαφή προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης στην επίλυση των χρόνιων διπλωματικών διαφωνιών στην περιοχή των Βαλκανίων, υπογράμμισαν, κατά την ομιλία τους στο 1ο Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη “φιλία μεταξύ των δύο κρατών” κι επισήμανε ότι το φόρουμ πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την ανάπτυξη των ελληνο-σερβικών σχέσεων, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν εισέλθει στη φάση της ανάπτυξης των οικονομιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στις γεωπολιτικές προκλήσεις για τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας αλλά και των υπολοίπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαστε υπέρ της αναγέννησης των Βαλκανίων σε μία περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας. Θέλουμε να επιλύσουμε όλες τις διαφορές που παραμένουν.
Γι’ αυτό εργαζόμαστε και έχουμε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ενώ επιδιώκουμε επίλυση κάθε εκκρεμούς θέματος με την πΓΔΜ και όχι μόνο του ονοματολογικού» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε αυτή τη στρατηγική επιλογή και πρακτική, όπως διευκρίνισε, επιδιώκεται και η «σύσφιξη των σχέσεων των δύο μας χωρών για να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή ευημερίας και ειρήνης», σημειώνοντας πως εμπόριο, τουρισμός και διμερείς σχέσεις αποτελούν τις βασικές οδούς για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι στη Σερβία δραστηριοποιούνται 200 ελληνικές επιχειρήσεις, απασχολώντας περισσότερους από 250.000 εργαζομένους, με το 8,5% των άμεσων ξένων επενδύσεων να καλύπτονται στη Σερβία, από Έλληνες.

Υπογράμμισε, δε, ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, που διαμορφώνεται κάτω του 1/4 του δισ. ευρώ για το 2017 δεν “αντανακλά τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση της ελληνο-σερβικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον περάσει σε μία καινούργια περίοδο ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, πλέον όλοι οι δείκτες παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση» υπογράμμισε.

Ο κ. Πιτσιόρλας είπε ακόμα ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα και παράλληλα στις αγορές, «χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, όπως μας προτείνεται», και αναφέρθηκε στις δοκιμαστικές εξόδους που έχουν ήδη γίνει και που, όπως τόνισε, κρίνονται “επιτυχημένες”.

Ο υφυπουργός Οικονομίας σημείωσε επίσης ότι η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας είναι πολύ σημαντική και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη όλων των δικτύων -μεταφορών, ενέργειας- μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη και των δύο χωρών, όπως επίσης σημαντικές είναι οι κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική επιδίωξη για επίλυση των διαφορών με την πΓΔΜ, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Σερβίας στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, όπως είπε, εάν επιλυθεί, οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ μεγάλες.

Πύλη Εμπορίου και Ανάπτυξης για τα Βαλκάνια η Θεσσαλονίκη

Πύλη Εμπορίου και Ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια καθιστούν τη Θεσσαλονίκη τα έργα υποδομής που προγραμματίζονται στην πόλη, επισήμανε από το βήμα του φόρουμ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία να γίνουν συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αποσαφήνιση των ενεργειακών δικτύων διαμορφώνουν ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, ελκυστικό για επενδύσεις, είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε:

«Έχουμε έτοιμα σχέδια για έργα περιβαλλοντικά σε δύο άξονες, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ έκαστος. Πρόκειται για έργα ύψους 916 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και για 20 έργα, ύψους 20 εκατ. ευρώ έκαστο, σε στερεά απόβλητα ενώ προωθούνται καινοτομικές δράσεις για την ανακύκλωση scrap, ασφαλτοσκυροδέματος, pet».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε το περιθώριο συνεργασιών με τη Σερβία, σε επίπεδο επιστημονικό αλλά και επιχειρηματικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα σφραγιστεί σε Συμφωνία Συνεργασίας, η οποία θα υπογραφεί σε επιχειρηματική αποστολή στο Βελιγράδι, εντός του επόμενου τριμήνου».

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τον σαφή προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση χρόνιων διπλωματικών διαφωνιών στα Βαλκάνια «χωρίς αλυτρωτισμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης