Στις προσπάθειες της βελγικής εταιρείας Flexys να εξαγοράσει το 66% της ΔΕΣΦΑ, αναφέρεται σημερινό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Tijd, υπό τον τίτλο: «Η Flexys ρίχνεται στο κυνήγι για την εξαγορά της ελληνικής ΔΕΣΦΑ».

Σύμφωνα με την De Tijd, o διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου του Βελγίου, Flexys, εντείνει τις προσπάθειές του να εισέλθει στην ελληνική ενεργειακή αγορά, καταθέτοντας πρόταση για την εξαγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ, μέσω του επενδυτικού σχήματος Snam, Enagas, Fluxys, Gasunie στο οποίο συμμετέχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι το βελγικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας του ελληνικού δικτύου αερίου και υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% της ΔΕΣΦΑ συμμετέχουν έξι κοινοπραξίες στις οποίες συγκαταλέγονται και όλα τα μεγάλα ονόματα της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης δικτύων αερίου.

H De Tijd σημειώνει επίσης, ότι με την πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εισπράξει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, τα οποία σκοπεύει να διαθέσει, μεταξύ άλλων, για την αποπληρωμή των ελληνικών οφειλών.

Από την πλευρά της η βελγική Flexys, η οποία ήδη από τα προηγούμενα χρόνια συμμετέχει στη διαχείριση διάφορων ξένων αγωγών, έκανε και επίσημα το ενδιαφέρον της γνωστό, προσθέτει η εφημερίδα. Η βελγική εταιρεία συμμετέχει σε κοινοπραξία που αποτελείται από άλλους τρεις ευρωπαίους διαχειριστές: την ιταλική Snam, την ισπανική Enagas και την Ολλανδική Gasunie. Η Snam είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη, η Enagas είναι η εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στις υποδομές φυσικού αερίου στην Ισπανία, ενώ η Gasunie διαχειρίζεται το ολλανδικό σύστημα φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μια ακόμα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ελληνικής ΔΕΣΦΑ μερικά χρόνια νωρίτερα (όταν η αζερική Socar προσέφερε 400 εκατομμύρια ευρώ), οδηγήθηκε τελικά σε ναυάγιο, καθώς προσέκρουσε στο βέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο η Flexys εμφανίστηκε τα προηγούμενα χρόνια κατ’ επανάληψη στο προσκήνιο ως άλλος «λευκός ιππότης» προκειμένου να σώσει την εν λόγω συμφωνία, χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρει.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα σημειώνει, ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Μέση Ανατολή και την Ασία στην Ευρώπη και είναι για αυτό ακριβώς τον λόγο που η Flexys επεδίωξε την συμμετοχή της στον αγωγό ΤΑΡ που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης