Κίνητρα για… εθελούσια έξοδο εργαζομένων από τις τράπεζες σχεδίασαν οι διοικήσεις και θα ανακοινωθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, που έτσι ή αλλιώς είναι πολύ υψηλό.
Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής είναι σαφές ότι περιορίζει ακόμη περισσότερο τις ανάγκεςΟι συστημικές τράπεζες είναι… υπέρβαρες, έχοντας συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων από εκείνον που πραγματικά χρειάζονται ή που θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον με βάση τις προβλέψεις για την εξέλιξη κυρίως της λιανικής τραπεζικής.

Οι συγχωνεύσεις τραπεζών, που είδαμε μέσα στην κρίση, είχαν ως αποτέλεσμα τη «συσσώρευση» εργαζομένων αλλά και υποκαταστημάτων, που είναι υπερβολικά πολλά και δεν παίζουν κανέναν ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής είναι σαφές ότι περιορίζει ακόμη περισσότερο τις ανάγκες.
Περισσότερο «υπέρβαρη» είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια μείωσης του προσωπικού της μέσω κινήτρων κι όχι απολύσεων.

Η προσπάθεια, ωστόσο, απέδωσε τα αναμενόμενα αλλά όχι τα απαιτούμενα.

Στα τέλη του 2016 οι εργαζόμενοι στο σύνολο του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχονταν σε 18.093 άτομα, εκ των οποίων 13.193 στην Τράπεζα (14.501 συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στις θυγατρικές Ελλάδος, ενώ 3.592 άτομα είναι οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές εξωτερικού). Λίγα χρόνια πριν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς άγγιζαν τους 22.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς είχε δώσει τον Μάρτιο του 2016 και πάλι τη δυνατότητα στους εργαζομένους της και των θυγατρικών εσωτερικού του χρηματοοικονομικού τομέα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Το πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης παρείχε τη δυνατότητα είτε της άμεσης αποχώρησης είτε της μακροχρόνιας απουσίας με πλήρεις αποδοχές, για διάστημα δύο ετών, και αποχώρησης στο τέλος του διαστήματος αυτού.

Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότερα από 1.200 άτομα, με ποσοστό 97% των αιτούντων να επιλέγει την άμεση αποχώρηση. Ο πληθυσμός που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής είχε μέση ηλικία τα 46 έτη και ήταν ισομερώς κατανεμημένος μεταξύ δικτύου καταστημάτων και μονάδων διοίκησης της τράπεζας ή θυγατρικών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα επανεργοποίησε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο στοχεύει σε 600 εργαζομένους, οι οποίοι εντάσσονται σε μία συνολική υποχρέωση αλλά και ανάγκη της τράπεζας να μειώσει το προσωπικό άμεσα κατά 2.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι ο στόχος των 600 αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στις 1.000 από τον Όμιλο, συνυπολογιζομένων 400 εργαζομένων που παύουν να υπολογίζονται ως δυναμικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς μετά τις πωλήσεις θυγατρικών όπως η Avis και η Hellenic Seaways.

Και οι άλλες τρεις όμως συστημικές τράπεζες έχουν στα συρτάρια τους πλέγμα κινήτρων για την οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων.

Οι Eurobank, Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα έχουν σαφώς μικρότερο αριθμό εργαζομένων από την Πειραιώς και δεν δέχονται την ίδια πίεση σε επίπεδο λειτουργικού κόστους.

Και αυτές όμως έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν σταδιακά και ανώδυνα πρόγραμμα μείωσης καταστημάτων.  Όταν όμως ένα κατάστημα κλείνει, περισσεύουν… εργαζόμενοι.

Μπορεί να ενισχύονται άλλα καταστήματα, αλλά και πάλι καταγράφεται πλεόνασμα ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεν έχουν… δουλειές.

Η βασική τους εργασία είναι να «πουλάνε» χρήμα μέσω δανείων και να επενδύουν τα χρήματα των καταθετών, μέσω επενδυτικών εργαλείων, που διαθέτουν οι ίδιες ή επιλέγουν από την αγορά. Τίποτε από τα δύο δεν γίνεται σε επαρκή βαθμό.

Σε συνδυασμό με την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, κατά την οποία ο συναλλασσόμενος εκτελεί από το σπίτι ή από το γραφείο πολλές πράξεις και συναλλαγές, υπάρχει πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί.

Μόνο για την Πειραιώς στόχος μέχρι τα τέλη του 2018 είναι η ανά έτος μετάπτωση σε εναλλακτικά δίκτυα (ΑΤΜ, online, e – branch) τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων συναλλαγών, που σήμερα εξυπηρετούνται από το ταμείο.

Οι τράπεζες δεν θέλουν να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων κατά το 2018.

Πολλοί αναφέρουν ότι οι θεσμοί πιέζουν για μείωση προσωπικού ή ακόμη και για ευέλικτο περιβάλλον απασχόλησης.

Η απλή επιχειρηματική λογική όμως τους υπαγορεύει να μειώσουν περαιτέρω το προσωπικό τους κατά 5.000 άτομα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν όχι μόνο στις δυνατότητες της εγχώριας αγοράς, αλλά και στο νέο περιβάλλον ανταγωνισμού και ψηφιακής μετεξέλιξης που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά.

Τράπεζες και ΟΤΟΕ βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για το θέμα. Η τελευταία δεν μπορεί να δεχθεί απολύσεις εργαζομένων, ενώ φαίνεται διατεθειμένη να συνηγορήσει σε ένα πλέγμα «γενναίων κινήτρων».

Από την άλλη, άξιον απορίας είναι το γεγονός ότι η ΟΤΟΕ δεν έχει ακόμη στα χέρια της μελέτη για το μέλλον της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο.

Έτσι αναγκάζεται να αποδέχεται ή να στηρίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία των διοικήσεων με βάση τα οποία γίνονται εδώ και μήνες όλες οι συζητήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης