Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροπορικών εταιρειών Swissport πρόκειται να μειώσει κατά 53% το ανθρώπινο δυναμικό της -4.556 θέσεις εργασίας- στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, ο Τζέισον Χολτ, η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις για να επιβιώσει.
Η Swissport δραστηριοποιείται σε αεροδρόμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένων του Χίθροου και του Γκάτγουικ, που συγκαταλέγονται σε εκείνα που έχουν πληγεί σημαντικά από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.
Τα αεροπορικά ταξίδια σε όλον τον κόσμο διακόπηκαν όταν οι κυβερνήσεις επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη διάρκεια της καραντίνας.
Παρ΄ ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν δρομολόγια σε κάποιες χώρες, καθώς αίρονται οι περιορισμοί, η Swissport έχει ανακοινώσει ότι τα έσοδά της αναμένεται να είναι κατά σχεδόν 50% χαμηλότερα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο εξαιτίας της κρίσης.
Σε μήνυμά του προς το προσωπικό ο Χόλτ ανέφερε:
«Θα πρέπει να το κάνουμε για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης από πιστωτές και επενδυτές ώστε να προστατεύσουμε όσο περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Είναι αλήθεια ότι έχουμε βιώσει δύσκολες περιόδους και στο παρελθόν -η ηφαιστειακή σκόνη, η 11η Σεπτεμβρίου, η χρηματοπιστωτική κρίση- και τις έχουμε ξεπεράσει. Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Δεν έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας κάτι σαν τον κορωνοϊό.
»Αντιμετωπίζουμε τώρα μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και μείωσης των πτήσεων μαζί με σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι και διακινούνται τα αγαθά ανά τον κόσμο.
»Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τώρα η βιομηχανία είναι μικρότερη από ό,τι ήταν και θα παραμείνει έτσι για κάποιο διάστημα ακόμα».
Η Swissport, η οποία είναι ιδιοκτησίας του κινεζικού ομίλου HNA και ο μεγαλύτερος πάροχος επίγειας εξυπηρέτησης αεροπορικών εταιρειών λειτουργώντας σε 300 αεροδρόμια 47 χωρών, απασχολεί περίπου 8.500 εργαζόμενους στα αεροδρόμια.
Παράλληλα, ο βρετανικός οργανισμός των αεροδρομίων AOA ανακοίνωσε ότι έως και 20.000 θέσεις εργασίας πιθανόν να χαθούν στα βρετανικά αεροδρόμια και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα ώστε να βοηθήσει την πληγείσα από την υγειονομική κρίση βιομηχανία.
Η AOA, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 50 αεροδρόμια, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβατών που θα μετακινούνται μελλοντικά στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερος και ότι η ανάλυση που έχουν κάνει τα μέλη της καταλήγει ότι κινδυνεύουν να χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας.
Ήδη οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, Virgin Atlantic και easyJet, που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν σχεδόν 20.000 χαμένες θέσεις εργασίας συνδυαστικά.
Το μεγαλύτερο μάλιστα αεροδρόμιο της χώρας, το Χίθροου, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Η Βρετανία εξακολουθεί να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών για όσους φθάνουν από το εξωτερικό στη χώρα, μέτρο που πρόκειται να επανεξετάσει στις 29 Ιουνίου και το οποίο πιθανόν να αντικατασταθεί από «αερογέφυρες», οι οποίες θα επέτρεπαν τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς μεταξύ χωρών με μικρό αριθμό κρουσμάτων.
Με πληροφορίες από το ΒΒC