O διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank έκανε τον πιο σαφή υπαινιγμό έως τώρα ότι η τράπεζά του μπορεί να καταργήσει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας, καθώς στρέφεται στην τεχνολογία για να εναρμονίσει το κόστος λειτουργίας με τα πολύ χαμηλότερα έσοδά της.
«Απασχολούμε 97.000 ανθρώπους» δήλωσε ο Τζον Κράιαν στους «Financial Times», προσθέτοντας: «Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν μάλλον τους μισούς».
Η γερμανική τράπεζα έχει προχωρήσει στην περικοπή 4.000 από τις 9.000 θέσεις εργασίας, τις οποίες είχε ανακοινώσει με το πενταετές σχέδιο αναδιάρθρωσής της στα τέλη του 2015. Πολλές από τις πρόσθετες περικοπές θα προκύψουν με τη χρήση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των διαδικασιών της τράπεζας, δήλωσε ο Κράιαν.
«Εκεί θα έχουμε τα περισσότερα κέρδη. Είμαστε πολύ χειροκίνητοι, κάτι που μπορεί να σε κάνει επιρρεπή σε λάθη και σε καθιστά μη αποδοτικό. Υπάρχει μεγάλο εύρος εκμηχανισμού και εκμάθησης των μηχανών που μπορούμε να κάνουμε» τόνισε.
Ο Κράιαν είπε ότι η αναλογία του προσωπικού της πρώτης γραμμής (front office), το οποίο δημιουργεί έσοδα, προς το διοικητικό προσωπικό (back office) που λειτουργεί τα συστήματα της τράπεζας δεν είναι σωστή.
Η Deutsche ήταν κάποτε η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα του κόσμου, αλλά τα τελευταία χρόνια φθίνει, καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο μετά την κρίση έχει κάνει λιγότερο κερδοφόρα τα έσοδά της από αγοραπωλησίες τίτλων σταθερού εισοδήματος, ενώ τα μεγάλα πρόστιμα για κακοδιαχείριση αλλά και το υψηλό κόστος λειτουργίας της έχουν πλήξει την κεφαλαιακή της θέση.
Παρά τη δέσμευση της τράπεζας να μειώσει το κόστος της κατά 3 δισ. ευρώ, με βάση τη Στρατηγική 2020, η γερμανική τράπεζα επέστρεψε σε δείκτη μετοχικού κεφαλαίου (tangible equity) 4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, πολύ χαμηλότερο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της 10%.
Ο Κράιαν, που έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ και έχει διευθετήσει πολλά από τα πιο επώδυνα δικαστικά ζητήματα της τράπεζας, υφίσταται πυρά από επενδυτές για τα αδύναμα λειτουργικά αποτελέσματα της τράπεζας.
Η μετοχή της τράπεζας έχει μειωθεί κατά σχεδόν 50% στη διάρκεια της θητείας του. Οι επικριτές του αμφισβητούν τα ωμά μηνύματά του, τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν αποθαρρύνει το προσωπικό, συμβάλλοντας σε αποχωρήσεις βασικών στελεχών και στη μείωση των εσόδων.