Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca εξαγόρασε την παρασκευάστρια εταιρεία εμβολίων Icosavax έναντι 1,1 δισ. δολαρίων. Η Icosavax, με έδρα το Σιάτλ, αναπτύσσει ένα εμβόλιο για δύο αναπνευστικές ασθένειες, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (hMPV), δύο κύριες αιτίες σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και νοσηλείας σε ηλικιωμένους. Σε ενδιάμεσες μελέτες γνωστές ως δοκιμές φάσης ΙΙ, το εμβόλιο έδειξε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι του RSV και του hMPV ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό. Στις δοκιμές φάσης ΙΙΙ που θα ακολουθήσουν, θα συμμετάσχουν 20.000 έως 30.000 εθελοντές.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς (Virus Like Particles – VLPs) και τα οποία μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται οι φυσικοί ιοί στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης ανοσολογικής απόκρισης, του μεγαλύτερου εύρους προστασίας, λιγότερες αναμνηστικές δόσεις και, σε σύγκριση με το σημερινό εμβόλιο RSV της GSK, λιγότερες παρενέργειες.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες GSK και Pfizer κυκλοφόρησαν φέτος εμβόλια κατά του ιού RSV. Το εμβόλιο της GSK, με την ονομασία Arexvy, το οποίο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ τον Μάιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο, αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. λιρών τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του στην αγορά.

Η Moderna, με έδρα τη Μασαχουσέτη, αναμένει τη ρυθμιστική έγκριση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για το mRNA εμβόλιό της κατά του ιού RSV, ενώ ελπίζει να έχει έτοιμο ένα τριπλό εμβόλιο κατά της γρίπης, του Covid και του RSV μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με την Ίσκρα Ρέικ, εκτελεστική αντιπρόεδρο του τμήματος εμβολίων και ανοσοθεραπειών της AstraZeneca, η τεχνολογία του νέου εμβολίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη άλλων συνδυασμένων εμβολίων κατά των ιών του αναπνευστικού συστήματος.

«Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας για την παροχή ενός χαρτοφυλακίου θεραπειών για την αντιμετώπιση υψηλών ανεκπλήρωτων αναγκών στις λοιμώδεις νόσους και τη φιλοδοξία μας να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων», πρόσθεσε.

Η AstraZeneca έχει ήδη αναπτύξει ένα φάρμακο για την προστασία των βρεφών από τον ιό RSV με την εμπορική ονομασία Beyfortus, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πηγή: Guardian, ΕΡΤ