Στην τελική ευθεία έχει μπει η έρευνα για το σκάνδαλο της Folli Follie, με τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση να καλεί ως ύποπτα διάπραξης αξιοποίνων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος συνολικά 10 άτομα.

Ένα βήμα πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων βρίσκονται, όπως φαίνεται, η οικογένεια Κουτσολιούτσου (Δημήτρης, Γεώργιος, Αικατερίνη), τρία μέλη του Δ.Σ., ο οικονομικός διευθυντής της Folli Follie, ο επικεφαλής του λογιστηρίου, ο ορκωτός λογιστής που υπέγραψε τον ισολογισμό του 2017 και ο επικεφαλής του Ομίλου στην Ασία.
Η εταιρεία απασχολεί 1.500 άτομα, εκ των οποίων σχεδόν τα 1.000 εργάζονται στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 10 ύποπτοι έλαβαν ήδη τις κλήσεις για να εμφανιστούν ενώπιον του εισαγγελέα σήμερα ή αύριο, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Μέσω των συνηγόρων τους όλοι αναμένεται να πάρουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη, πάντως, έπειτα από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έχει διαταχθεί να δεσμευθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, οι θυρίδες τους και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχουν.
Η QCM υποστήριξε ότι τα στοιχεία των πωλήσεων της Folli Follie στην Ασία ήταν ψεύτικα. Ακολούθησαν παραιτήσεις επί παραιτήσεων, αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, παραπομπή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της υπόθεσης στον εισαγγελέα
Ο εισαγγελικός λειτουργός, αφού αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και τα υπομνήματα των εμπλεκομένων προσώπων, θα προχωρήσει στην ποινική αποτίμηση της υπόθεσης με την άσκηση των ποινικών διώξεων, ενώ εκκρεμεί και η αξιολόγηση των χειρισμών που έκαναν στην υπόθεση οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Τι πραγματικά συνέβη

Όλοι μιλούσαν για το θαύμα της πάλαι ποτέ δυναμικής μικρομεσαίας επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε από τα προαύλια των ιταλικών πανεπιστημίων τη δεκαετία του ’70 και κατέληξε σε έναν -κατά φαντασία- πολυεθνικό κολοσσό με εικονικό τζίρο 1,3 δισ. ευρώ.

Το ακριβό μυστικό της οικογένειας Κουτσολιούτσου πίσω από τα εκθαμβωτικά μεγέθη που εμφάνιζαν επί πολλά χρόνια οι ισολογισμοί της εταιρείας τους βρισκόταν στη χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης, η οποία έφτασε στο ζενίθ της το 2014 και άγγιξε σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ (1,767 δισ. ευρώ για την ακρίβεια).

Για κάθε 1% που πουλούσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου εισέπραττε 17,6 εκατ. ευρώ.

Όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εταιρείας QCM για τα «ασιατικά μυστικά» της Folli Follie, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας (αριθμός μετοχών επί αξία μετοχής) ήταν λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση επί της μετοχής, ήταν περίπου στα 320 εκατ. ευρώ. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες είχαν χαθεί περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία βεβαίως θα λείψουν από την τσέπη θεσμικών, τραπεζών και μικρών ιδιωτών επενδυτών. Και όλοι πιστεύουν ότι, αν και όποτε ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση της μετοχής, θα χαθεί το μεγαλύτερο μέρος και από αυτά τα 320 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, στο 8% της ονομαστικής αξίας του έχει υποχωρήσει και το ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων που είχε εκδώσει η εταιρεία με τη συνδρομή μεγάλων ξένων τραπεζών και το οποίο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στη διεθνή αγορά. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή, αν εξοφλούνταν το δάνειο, σε τρέχουσες τιμές, θα έπιανε μόλις 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούνται κανονικά.

Τη χαριστική βολή, ως γνωστόν, την έδωσε η έκθεση της εταιρείας Alvarez & Marshal, η οποία έκανε οικονομικό έλεγχο. Πλαστός τζίρος, πλαστά κέρδη, ψεύτικο ταμείο με λεφτά μόνο στα χαρτιά. Τώρα τον λόγο έχει ο εισαγγελέας, καθώς η χειραγώγηση μετοχών με ψεύτικα στοιχεία είναι κακούργημα που επισύρει βαρύτατη κάθειρξη. Πώς έφτασαν, όμως, τα πράγματα μέχρι εδώ;

Η ανώμαλη προσγείωση

Με την τιμή της μετοχής της να ξεπερνά τα 30 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ η εταιρεία μπορούσε να δανειστεί όσα ήθελε και να κάνει τεράστιες συμφωνίες. Και τότε ξαφνικά προέκυψε το αμερικανο-ισραηλινό fund QCM, το οποίο είναι ειδικευμένο ακριβώς στην αποκάλυψη τέτοιων καταστάσεων.

Η QCM υποστήριξε ότι τα στοιχεία των πωλήσεων της Folli Follie στην Ασία ήταν ψεύτικα. Ακολούθησαν παραιτήσεις επί παραιτήσεων, αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, παραπομπή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της υπόθεσης στον εισαγγελέα και κοινή συναινέσει ανάθεση στην Alvarez για να παραδώσει πόρισμα που να αντανακλά την πραγματική κατάσταση της εταιρείας. Σε επιχειρηματικό επίπεδο την αναδιοργάνωση της εταιρείας ανέλαβε η γνωστή και μη εξαιρετέα Rothchild.

Η παράδοση του πορίσματος πριν από λίγες ημέρες πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων και εξελίξεων. Η παραίτηση του ζεύγους Κουτσολιούτσου συνοδεύτηκε με ανάληψη της ευθύνης για όσα συνέβαιναν στον ασιατικό κλάδο της εταιρείας με δημόσια δήλωση ότι ο υιός Κουτσολιούτσος, υπεύθυνος για την Ευρώπη, δεν εμπλέκεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εταιρεία παρουσίαζε ετήσιο επιπλέον πλαστό τζίρο ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, κυρίως από το δίκτυό της στην Ασία. Συνακόλουθα, με βάση τον οικονομικό και νομικό έλεγχο που έκανε η Alvarez, εμφανίζονται -δικαιώνοντας πλήρως τις καταγγελίες της QCM– πέραν του πλαστού τζίρου ενός και πλέον δισ. πλαστό ταμείο 296 εκατ. ευρώ αντί ταμείου 6,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 316 εκατ. ευρώ έναντι -στην πραγματικότητα- ζημιών 44 εκατ. ευρώ.

Από την εταιρεία για το θέμα εκδόθηκε και εστάλη στο χρηματιστήριο η εξής ανακοίνωση:

«Κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου παρουσιάστηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου η έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marshal η οποία αναφέρεται στα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου FFG, στην Ασία (APAC). Όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία, η Alvarez & Marshal διεξήγαγε έρευνα για το οικονομικό έτος 2017.

»Η έκθεση της Α&Μ “Preliminary Restatement Findings with respect to the FF ASIA GROUP consolidated financial statements for fiscal year 2017” αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία για το έτος 2017, ενώ η εγκληματολογική (forensic) έκθεση αναμένεται να παραδοθεί προσεχώς.

»Σημειώνεται ότι τα παραδοθέντα οικονομικά στοιχεία της Α&Μ δεν είναι οριστικά και αποτελούν το ενδιάμεσο στάδιο για τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου από υψηλού κύρους ελεγκτική εταιρεία, ο οποίος θα καταδείξει την πραγματική εικόνα του ομίλου της FFG για το οικονομικό έτος 2017».

Ακολούθησαν οι παραιτήσεις του ιδρυτή της εταιρείας και της συζύγου του καθώς και η δημόσια -διά δηλώσεως– παραδοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για την κατάσταση της εταιρείας, η οποία ήταν χαρακτηριστική ομολογία ενοχής.

«Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σοβούσας κρίσης για την εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγός μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.

»Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου. Ωστόσο, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γεώργιο Κουτσολιούτσο, ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με τη συνδρομή των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου και του καταξιωμένου επιτελείου του, και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ό,τι κριθεί απαραίτητο».

Η κλιμάκωση της κρίσης οδήγησε και σε παραίτηση του οίκου Rothchild, ο οποίος είχε αναλάβει σύμβουλος της εταιρείας.

Αγωνία για 1.500 εργαζομένους

Η εταιρεία απασχολεί 1.500 άτομα, εκ των οποίων σχεδόν τα 1.000 εργάζονται στην Ελλάδα. Έχει ισχυρό brand name και πέραν των κοσμημάτων δικής της ετικέτας διαθέτει και κάμποσες αντιπροσωπείες διεθνών οίκων που εμπορεύονται προϊόντα πολυτελείας.