Στο ΒΒ- επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ ο οίκος Fitch Ratings, αίροντας την επιτήρηση στην οποία την είχε θέσει μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν που είχε λάβει χώρα στις 18 Ιανουαρίου 2024. Οι προοπτικές αξιολόγησης (outlook) παρέμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ΔΕΗ εμφανίζει ισχυρές ταμειακές ροές, με την αξιολόγηση να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του για ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό σχέδιο έως το 2026, εν μέσω μειωμένων και πιο κοινωνικά βιώσιμων τιμών ενέργειας στην περιοχή.

Αυτό θα μειώσει τα κεφάλαια από την καθαρή μόχλευση λειτουργιών (FFO) σε 4,5x κατά μέσο όρο για την περίοδο 2024-2026.

Η εκτίμηση δεν θα αλλάξει παρά τα υψηλά κεφαλαιουχικά κέρδη, την επανέναρξη μερίσματος και τις βαθιά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι ΑΠΕ και η απολιγνιτοποίηση

Επίσης, το σταθερό outlook υποστηρίζεται από το μέτριο headroom μόχλευσης της ΔΕΗ και το κάθετα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό της μοντέλο με αυξανόμενο μερίδιο χαμηλού κόστους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο μετριάζει τους κινδύνους που συνδέονται με μια ασταθή αγορά ενέργειας.

Την ίδια ώρα, το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο, ο παροπλισμός των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026 και η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία συμβάλλουν στον μετριασμό της αστάθειας των τιμών χονδρικής. Ο οίκος βλέπει τους ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους ως γενικά ισορροπημένους επί του παρόντος.

Οι επιδόσεις της εταιρείας

Στο μέτωπο των επιδόσεων, η Fitch υπολογίζει τα EBITDA του 2023 σε 1,5 δισ. ευρώ (pro-forma για την εξαγορά της Enel Romania), που επιτεύχθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από τον στόχο της εταιρείας και πολύ χαμηλότερη από την προηγουμένως αναμενόμενη καθαρή μόχλευση FFO στο 2,5x.

Η ικανότητα της ΔΕΗ να διατηρεί ισχυρή τιμολογιακή πολιτική, παρά τις χαμηλότερες τιμές βασικού φορτίου, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση της χαμηλού κόστους παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία της δραστηριότητας εφοδιασμού της, θα πρέπει να αντισταθμίσει περισσότερο τον αντίκτυπο ενός λιγότερο ευνοϊκού περιβάλλοντος τιμών για την παραγωγή.