Πιο αυστηρό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση, πρόστιμα για τους παραβάτες, ευθύνες στους ορκωτούς λογιστές και πιο συχνή δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.
Ο κ Φέσσας μίλησε για μεμονωμένες αλλά εμβληματικές υποθέσεις κακής εταιρικής διακυβέρνησης που έχουν δημιουργήσει εντεινόμενη αμφισβήτηση και σκιά πάνω στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις αυτές δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για να βελτιωθεί η ποιότητα και αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη.
Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι η έξοδος από την κρίση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν η φήμη έχει τρωθεί και η επιχειρηματική τάξη δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα. Στις προτάσεις που παρουσίασε περιλαμβάνεται:
– Αύξηση της συχνότητας πληροφόρησης για τις μη εισηγμένες (τα ετήσια αποτελέσματα να ανακοινώνονται εντός πενταμήνου και να αναρτώνται στο ΓΕΜΗ ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις να θεσπιστεί υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων δύο φορές το χρόνο).
– Ένταση των ελέγχων για τους ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να έχουν ευθύνες ακόμη και με την προσωπική τους περιουσία στις περιπτώσεις που υπάρχει δόλος και να δημοσιοποιούνται οι περιπτώσεις όσων παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες.
– Να τοποθετηθούν ανεξάρτητα μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια και τις επιτροπές ελέγχου και να ενταθεί ο έλεγχος στις συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα.
– Ενίσχυση των πόρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Είναι σημαντικό για τις εισηγμένες επιχειρήσεις να έχουν εταιρική διακυβέρνηση που τους επιτρέπει πρόσβαση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα με αποδεκτές αξίες, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι επενδυτές θέτουν ως προϋπόθεση για την επένδυση σε μία εταιρεία την ύπαρξη και εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και ελληνικές τράπεζες, όπως τόνισε ο κ Καραμούζης, οι οποίες έχουν εντάξει τη μορφή και τον τρόπο εταιρικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πιστοληπτικής αξιολόγησης.