Μόλις 240 επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ενώ οι αιτήσεις επτακοσίων εταιρειών βρίσκονται στο προτελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παράλληλα 7.791 επιχειρήσεις μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και συμπλήρωσαν τη φόρμα, υποβάλλοντας και τα ερωτήματα τους.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, με θέμα: «Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Κουρμούσης απάντησε πως μετά και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα θα αρχίσει να τρέχει μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, στη βάση χρηματοοικονομικών δεικτών, την οποία τράπεζες και δημόσιο θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καταλήξουν σύντομα σε λύσεις.

Ο ειδικός γραμματέας επισήμανε ότι στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν είναι εφικτό να βρουν “καταφύγιο” στρατηγικοί κακοπληρωτές και κάλεσε τους οφειλέτες να καταθέτουν αιτήσεις που θα είναι ολοκληρωμένες και να προσφέρουν με ακρίβεια και ειλικρίνεια όλα τα στοιχεία που απαιτούνται.

Π. Παπαδόπουλος: Αποθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία

Για αποθαρρυντικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί, πανελλαδικά, στον εξωδικαστικό μηχανισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας είναι ζοφερή και χρειάζεται επειγόντως λύσεις.

Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Αναμφίβολα πολλές από τις εγκλωβισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν σήμερα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με καταγγελία των δανείων τους, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «ως επιμελητηριακή κοινότητα ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, που θα επιτρέπει τη διαχείριση του μεγάλου όγκου υποθέσεων με ταχύτητα. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο, αργούς ρυθμούς, γραφειοκρατία, προσκόμματα και αποτρεπτικά κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί μία επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η ταχύτητα, σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων, είναι αυτή που διαφοροποιεί την εξωδικαστική διαδικασία από την παραδοσιακή δικαστική οδό».

Να μην βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού καθώς η πλειονότητα των αιτήσεων άρχισε να ‘χτίζεται’ τον Οκτώβριο, κάλεσε ο κ. Κουρμούσης επισημαίνοντας μάλιστα πως για περιπτώσεις επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους και πολυπλοκότητας απαιτείται, περίπου, ένα τρίμηνο για την διαδικασία του εξωδικαστικού.
«Εκτιμώ πως μήνα με το μήνα ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στον εξωδικαστικό θα αυξάνεται» συμπλήρωσε ο κ. Κουρμούσης.

Για αναιμικά αποτελέσματα και παρά την προσπάθεια που καταβάλει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μίλησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) Νικόλαος Κανελλόπουλος αναφέροντας, ωστόσο, πως βρισκόμαστε στην αρχή του νόμου. “Σταδιακά θα αρχίσει να αλλάζει το σκηνικό με την προϋπόθεση, βέβαια, πως και οι τράπεζες θα κατανοήσουν τη σημασία του να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ευεργετικός, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν σε βάρος των επιχειρήσεων και της ίδιας της οικονομίας” σχολίασε ο κ. Κανελλόπουλος.