Ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης των συχνοτήτων για το 5G, καθώς σήμερα υπεγράφησαν οι συμβάσεις χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind).

Ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού τιμήματος των περίπου 372 εκατ. ευρώ έχει εισπραχθεί από το Δημόσιο. Cosmote και Vodafone κατέβαλαν το σύνολο του ποσού που τους αναλογούσε μετά τη δημοπρασία, δηλαδή 123 εκατ. και 130 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Wind κατέβαλε το 30% του τιμήματος, 36 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 119 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση της δυνατότητας πληρωμής με τμηματικές καταβολές.

«Σήμερα γίνεται ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα προσφέρουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι στόχος της Πολιτείας είναι «να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλαίσιο για να δώσουμε ώθηση σε αυτή την αγορά».

Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε στον σχεδιασμό της δημοπρασίας που ήταν καινοτόμος καθώς δημοπρατήθηκαν μαζί τέσσερις μπάντες συχνοτήτων για πρώτη φορά και έκανε ειδική αναφορά στο Ταμείο Φαιστός που θα δημιουργηθεί με τμήμα των εσόδων από τη δημοπρασία για τη χρηματοδότηση εφαρμογών πάνω στο 5G.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με άλλα παραδείγματα του παρελθόντος με το Φαιστός καινοτομούμε και έχουμε λάβει πάρα πολλά θετικά σχόλια από την ΕΕ και από άλλες χώρες που το παρουσιάζουμε ως βέλτιστη πρακτική, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Σήμερα τελειώνει και τυπικά μία διαδικασία που χρειάστηκε δύο χρόνια προσπαθειών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, τονίζοντας ότι η δημοπρασία των συχνοτήτων αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό πλέον είναι η γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων 5G.

«Σε βάθος πενταετίας, τα δίκτυα 5G θα αφορούν κυρίως μηχανές και όχι ανθρώπους, καθώς θα εισάγουν έννοιες όπως η αξιοπιστία και η συνεχής λειτουργία που θα ανοίξουν τον δρόμο για σύγχρονες εφαρμογές όπως η αυτόνομη οδήγηση» σημείωσε ο κ. Μασσέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα γίνεται μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχουν δίκτυα 5G και αυτό είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα. Τα δίκτυα είναι οι ψηφιακές λεωφόροι του μέλλοντος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, προσθέτοντας ότι ο όμιλος «παρά τις δυσκολίες» συνεχίζει να επενδύει δυναμικά, ενώ ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία δίκτυα 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, με ταχύτητες που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 1 Gbps σε συγκεκριμένα σημεία. «Διαθέσαμε 123 εκατ. ευρώ στη δημοπρασία, ποσό που έχουμε ήδη καταβάλει και το οποίο είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουμε ανακοινώσει για την τετραετία. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το δίκτυό μας για να δούμε την πραγματική επανάσταση που μπορεί να φέρει το 5G» τόνισε ακόμη ο κ. Τσαμάζ σημειώνοντας παράλληλα ότι όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθούν τα δίκτυα κινητής.  

Για μια σημαντική στιγμή έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης.

«Η τεχνολογική αλλαγή έρχεται για να μεταβάλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών. Αυτό που θα φέρει το 5G είναι μια ψηφιακή κοινωνία που εμείς σαν Vodafone θέλουμε να είναι μια ψηφιακή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους» σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης προσθέτοντας ότι η Vodafone ξεκίνησε τη λειτουργία του δικτύου 5G, το οποίο θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχει εκπονήσει για την πενταετία.

«Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι τα δίκτυα. Εκεί θα στηριχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, τονίζοντας ότι  η Ελλάδα λανσάρει δίκτυα 5G για πρώτη φορά μαζί με άλλες χώρες, πιο τεχνολογικά προηγμένες. Όπως είπε ο κ. Ζαρκαλής, «η Wind επενδύει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς τόσο σε κινητή και σταθερή». «Βασικό σημείο του στρατηγικού μας σχεδίου να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» σημείωσε ο επικεφαλής της Wind τονίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί η περαιτέρω συνδρομή των Αρχών στο στήσιμο των δικτύων, καθώς «σήμερα είναι η αρχή και όχι το τέλος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης