Τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία διαθέτει «plan b» αλλά και «plan c» σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική μείωση της ζήτησης παρέσχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την αποψινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, για την παρουσίασε των αποτελεσμάτων του 2019.
Τόνισε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μείωση των πωλήσεων, ούτε της παραγωγής στον τομέα του αλουμινίου και της αλουμίνας (ορισμένες παραγγελίες που προορίζονταν για τη Β. Ιταλία απορροφήθηκαν από την ελληνική αγορά) ενώ πρόσθεσε πως ο τομέας του ηλεκτρισμού είναι ο τελευταίος κλάδος που θα πληγεί.
Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται υπό αναθεώρηση έως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι δεν είναι υπό κατασκευή, βρίσκεται σε αναμονή».
Σημειώνεται πως υπό κατασκευή είναι η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας ενώ δεν έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο της αλουμίνας, που έχει καθυστερήσει λόγω των εξελίξεων στην Κίνα, για το οποίο πάντως ο επικεφαλής της εταιρείας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αγαπάμε το πρότζεκτ και θέλουμε να το επαναφέρουμε στην προηγούμενη κατάσταση μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα, τονίζοντας ότι θα ήταν πρόωρο σήμερα να ποσοτικοποιήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις του ιού, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Υπογράμμισε πάντως τον ισχυρό ισολογισμό της εταιρείας, το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και το πρόγραμμα μείωσης του κόστους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η MYTILINEOS θα βγει ισχυρότερη από αυτήν τη δοκιμασία, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
Σημειώνεται ότι το 80 % των εργαζομένων στα γραφεία της MYTILINEOS λόγω του κορονοϊού απασχολούνται εξ αποστάσεως και στόχος είναι το ποσοστό να ανέβει στο 90%.
Αναφερόμενος στη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου τόνισε ότι η εταιρεία θα ωφεληθεί κατά 99 εκατ. εφέτος από την εξέλιξη αυτή, προειδοποίησε ωστόσο για κίνδυνο χρεωκοπίας εταιριών στις ΗΠΑ που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο με υψηλό κόστος παραγωγής.
Εκτίμησε δε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ είναι ο πραγματικός στόχος του πολέμου τιμών που ξεκίνησε η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, αν και πλήττεται επίσης, της έδωσε το άλλοθι για να τον ξεκινήσει.