Την κατάθεση δύο προσφορών στο διαγωνισμό με τους λιγνίτες, επιβεβαίωσαν προ ολίγου μέσω άτυπης ενημέρωσης πηγές της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ζητήθηκε βελτίωση των προσφορών, ενώ το ΔΣ της ΔΕΗ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου για την αξιολόγηση των προσφορών.
Λίγο νωρίτερα με ανακοίνωσή της η κοινοπραξία των εταιρειών Seven Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε ότι η δεσμευτική προσφορά που κατατέθηκε στο διαγωνισμό έγινε στη βάση εναλλακτικής εκδοχής του συμφώνου αγοραπωλησίας μετόχων (SPA) και όχι με βάση το SPA που εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ.
«Η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής» αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινοπραξία.
Η δεύτερη προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από την Μυτιληναίος και αφορά στη μονάδα της Μελίτης.
Η ανακοίνωση
Σε ό,τι αφορά την κοινή ανακοίνωση από τις εταιρείες SEVEN Energy και τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αυτή αναφέρει αναλυτικά:
Ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από κοινού “η Κοινοπραξία”) αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (“η ΔΕΗ”) σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών (“οι ΣΑΜ”), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.
Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.
Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.
Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτή την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.
Ο διαγωνισμός
Την κατάθεση δύο φακέλων στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ είχε επιβεβαιώσει και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο λιγνιτικών εταιρειών της ΔΕΗ της Μελίτης και της Μεγαλόπολης ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι. Οι δύο προσφορές, ελέγχθηκαν ως προς τα τυπικά, εάν έχει υπογραφεί το Σύμφωνο Αγοραπωλησίας (SPA) εάν έχει κατατεθεί έγκυρη εγγυητική κλπ.
Μαζί με τις οικονομικές προσφορές των συμμετεχόντων ανοίγει επίσης και η αποτίμηση του εκτιμητή που έχει οριστεί από την πλευρά της ΔΕΗ.