«Μάχη» για καθαρή και φθηνή ενέργεια για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δίνει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, που σταθερά επενδύει στην πράσινη ενέργεια παράλληλα με ένα ευρύ πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της παραγωγής της.
Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο που καταγράφονται διεθνώς, η ΔΕΗ εξακολουθεί να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ανάπλαση και αποκατάσταση περιοχών απ’ όπου προερχόταν ο λιγνίτης.
Η περιβαλλοντική κρίση, σύμφωνα με τους υπευθύνους της ΔΕΗ, έχει μόνο μία απάντηση: την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης μέσα από την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία, στο πλαίσιο αυτό, συμβαδίζει πλήρως με τον στόχο της ΕΕ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης με μέγιστη κοινωνική συμμετοχή και περιβαλλοντική προστασία.
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση κατέστησε αναγκαία την επιτάχυνση του ενεργειακού σχεδιασμού και επέτεινε την περαιτέρω εντατικοποίηση των επενδύσεων στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ ώστε η χώρα μας να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες κρίσεις.
Το ύψος των επενδύσεων του Ομίλου σε ΑΠΕ αυξήθηκε 12,7% το α’ τρίμηνο του 2022, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει από πλευράς αδειοδότησης την υλοποίηση έργων ΑΠΕ ισχύος 4GW, που αντιπροσωπεύει το 80% της ισχύος που έχει θέσει στόχο μέχρι το 2026.
Κατασκευάζει ήδη 355MW, εκ των οποίων περίπου 290MW αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2022, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 489MW έως το τέλος του έτους.
Η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, όσο και εάν ανασταλεί από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική αλλαγή της εικόνας της ΔΕΗ, μειώνοντας τις ποσότητες CO2 που εκπέμπει, από 20 εκατομμύρια τόνους το 2019, σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024.
Αναδεικνύεται σε «σύμβουλο ενέργειας» για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Η ΔΕΗ, με στόχο την άμεση, συνεχή και αποτελεσματική ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πελατών της, επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της από πάροχο και παραγωγό ενέργειας σε ένα σύμβουλο ενέργειας, που βρίσκεται δίπλα σε κάθε καταναλωτή υπό τη νέα πλατφόρμα ΔΕΗ myEnergy.
Μέσω του ΔΕΗ myEnergy, παρέχονται στους καταναλωτές ολοκληρωμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ παράλληλα τίθεται ένα διαφανές πλαίσιο εκμάθησης βασικών σημείων διαχείρισης και κατανόησης της κατανάλωσης με συμβουλές και έξυπνα εργαλεία εξοικονόμησης καθώς και τρόπους ενίσχυσης της αποδοτικότητας και βιωσιμότητας.
Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται διαρκώς, να ανακαλύπτουν εξατομικευμένες λύσεις για όλα τα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα που τους απασχολούν, ειδικότερα σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον για ορθολογική χρήση ενέργειας αυξάνεται. Η εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρει οφέλη για όλους: καταναλωτές και περιβάλλον.
Συνεχίζει με επιτυχία τον επανασχεδιασμό και την ανάπλαση εκτάσεων
Στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΕΗ εφαρμόζει επί σειρά δεκαετιών εκτεταμένα προγράμματα αποκατάστασης εκτάσεων. Μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί περίπου 40.000 στρέμματα, εκ των οποίων περισσότερα από 20.000 στρέμματα αποτελούν δενδροφυτεμένες εκτάσεις με δασικά είδη. Οι δενδροφυτεύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στην περιοχή επιτελούν και άλλες περιβαλλοντικές υπηρεσίες όπως δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, προστασία της βιοποικιλότητας, προστασία της άγριας ζωής και παροχή δασικής αναψυχής.
Η ίδρυση και διαμόρφωση πρότυπου πάρκου αναψυχής στο όριο της αποκατάστασης των ορυχείων της ΔΕΗ αποτελεί μια σημαντική οικολογική και κοινωνική προσφορά στην περιοχή. Μέσω του ερευνητικού έργου COFORMIT (COntribution FORest MITigation), που υλοποιήθηκε τα τελευταία 4 χρόνια στις αποκαταστημένες εκτάσεις του ΛΚΔΜ, από τη ΔΕΗ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την εταιρεία ena Ο.Ε., υπολογίστηκαν τα αποθέματα άνθρακα, εκτιμήθηκε η συνεισφορά των δενδροφυτειών στην μείωση εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και στην ελάττωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ορυχείων.
Ενσωματώνει την περιβαλλοντική διάσταση σε όλο το φάσμα των δράσεών της
Για δεύτερη συνεχή χρόνια συμμετείχε στις 22 Απριλίου, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ηλεκτροδοτώντας 4.400.000 νοικοκυριά για 24 ώρες, με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, με δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας GreenPass. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από οικιακή χρήση μειώθηκαν κατά 16.000 τόνους μέσα σε μία μόνο ημέρα.
Στοχεύει στη δημιουργία 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεσοπρόθεσμα και 10.000 μακροπρόθεσμα. Σήμερα διαθέτει το πιο εκτεταμένο γεωγραφικά δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης με την ηλεκτρική ενέργεια στους φορτιστές του δικτύου ΔΕΗ Blue να προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.
Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ως Ανάδοχος Αποκατάστασης και Αναδάσωσης ολοκλήρωσε την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων σε περιοχή έκτασης 34.866 στρεμμάτων στη Β. Εύβοια.
Επιπλέον, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των τοπικών φορέων για την αποκατάσταση των περιοχών της Αρχαίας Ολυμπίας χρηματοδοτώντας τη φύτευση 80.000 νέων δεντρυλλίων ελιάς, τη μεταφορά και παράδοσή τους στις οικίες κοινότητες.
Συμμετέχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες (δυναμική συμμετοχή στην πρωτοβουλία GR-eco Islands, για τη μετατροπή του νησιού της Χάλκης σε πρότυπο πράσινης οικονομίας, υιοθέτηση παραλιών στη Ραφήνα και την Αρτέμιδα μέσω του Project Paralies, συμμετοχή στο τριήμερο φεστιβάλ ECOFest αφιερωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στις πράσινες πόλεις κ.α.).
Στηρίζει ενέργειες για τη βιώσιμη μετακίνηση αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της για ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον. Στήριξε διοργανώσεις όπως τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας, τον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας και υλοποίησε πρωτότυπες δράσεις όπως το ΔΕΗ e-bike Festival, το πρώτο φεστιβάλ ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ελλάδα.
Το ΔΕΗ e-bike Festival φιλοξενήθηκε συνολικά σε 7 πόλεις μέχρι σήμερα, με πιο πρόσφατο σταθμό την Πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 29 Μαΐου. Χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν τα οφέλη της βιώσιμης μετακίνησης και ενημερώθηκαν για ενεργειακές λύσεις και τρόπους μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος του νοικοκυριού ή της επιχείρησής τους.