Στα ανησυχητικά μηνύματα για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζονται με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως είπε, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και πιέζουν ασφυκτικά για άνοδο των τιμών. Πρόσθεσε, δε, ότι το ενεργειακό κόστος είναι ζωτικής σημασίας για κάθε οικονομία και ιδίως για την Ελλάδα, όπως και για τη βιομηχανία, τονίζοντας ενδεικτικά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκε από τη μείωση του εργατικού κόστους έως το 2014 αντισταθμίστηκε από την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αμφίβολη η επίτευξη του στόχου για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ σε 12% από 9% που είναι σήμερα, εφόσον υπάρξει αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε, πάντως, ότι δεν είναι υπό επανεξέταση η έκπτωση 15% στα τιμολόγια για τους συνεπείς πελάτες και ότι τα τιμολόγια εξετάζονται πάντα και υπό το πρίσμα της εισπραξιμότητας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι η αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξήσει το κόστος λόγω των νέων υποδομών και κεφαλαίων που απαιτούνται, ενώ πρέπει επίσης θα προσμετρηθούν οι επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού και στο εμπορικό ισοζύγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε, τέλος, ότι απαιτείται ένταξη του συνόλου των καταναλωτών στην αγορά, καθώς σήμερα το 50% που είναι ζημιογόνο παραμένει προσκολλημένο στη ΔΕΗ, καθώς και στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής με μέγιστη αξιοποίηση των ήδη επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Υπέρ της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, επισημαίνοντας ότι έως το 2025 δεν αναμένονται άλματα στη ζήτηση ενέργειας λόγω ήπιας ανάπτυξης, καθώς και των εξελίξεων στο δημογραφικό και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται προσεκτικός χρονισμός στην εγκατάσταση νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με βάση το κόστος τους, καθώς και στήριξη των υφιστάμενων θερμικών μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τρία «έξυπνα» νησιά (Αστυπάλαια, Σίκινο και Καστελόριζο), όπου θα τεθεί στόχος για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών σε ποσοστό άνω του 60%.

Οι επενδύσεις, όπως είπε, θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, προχωρά το πρόγραμμα εγκατάστασης 1.500 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών στις νέες συνδέσεις.

Στο τέλος του 2019 θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, καθώς σύντομα αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής, ενώ τον Ιούνιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την τρίτη φάση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τα νησιά Σέριφο, Μήλο, Φολέγανδρο και Σαντορίνη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024. Έως το τέλος του μήνα αναμένονται οι προσφορές για την πρώτη φάση διασύνδεσης της Κρήτης, ενώ αναφορικά με τη δεύτερη που είναι το μεγάλο έργο ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι διερευνώνται όλες οι πιθανές συνέργειες, ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ θα είναι στο τιμόνι αυτού του εμβληματικού έργου.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα πρότζεκτ των «έξυπνων» νησιών εξέφρασε ο Ρομπέρτο Ποτί, σύμβουλος διοίκησης της ιταλικής Edison, ο οποίος επεσήμανε ακόμη την ανάγκη νέων επενδύσεων σε μονάδες φυσικού αερίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης