Άγονος κηρύχθηκε και ο δεύτερος διαγωνισμός πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Σύμφωνα με όσα διεμήνυσε στους εργαζομένους της επιχείρησης ο εκκαθαριστής που έχει ορίσει το ελληνικό Δημόσιο στην ΕΛΒΟ, και οι δύο προσφορές που δόθηκαν στον διαγωνισμό κρίθηκε ότι δεν πληρούν τους όρους της διαδικασίας που προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο. Ως συνέπεια, όπως φημολογείται, ο εκκαθαριστής δεν προχώρησε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των δύο ενδιαφερομένων.
Τώρα, λογικά, θα πρέπει να αναμένεται η προκήρυξη τρίτου διαγωνισμού πώλησης της ΕΛΒΟ. Ωστόσο, είναι άγνωστο ποιοι θα είναι οι νέοι όροι της διακήρυξης του διαγωνισμού. Κυρίως αυτό που ενδιαφέρει είναι αν ο νέος διαγωνισμός θα είναι ίδιος με τον τελευταίο, στον οποίο προβλεπόταν η ενιαία ρευστοποίηση της επιχείρησης.
Το χειρότερο για όλους, κυβέρνηση και επιχείρηση, είναι να επιλεγεί το αρχικό μοντέλο ρευστοποίησης που είχε επιλεγεί το 2014 και στο οποίο προβλέπονταν επιμέρους διαγωνισμοί για τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Ο διαγωνισμός αυτός ωστόσο, αν και προκηρύχθηκε, τελικά δεν υλοποιήθηκε.
Ενδιαφερόμενοι στον τελευταίο διαγωνισμό πώλησης της ΕΛΒΟ ήταν η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και η νοτιοαφρικανική Paramount Group. Ο διαγωνισμός προέβλεπε την πώληση της εταιρείας ενιαία, μέσα από έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα ξεκινούσε με αρχική τιμή τα 10 εκατ. ευρώ.
Και οι δύο επιχειρήσεις που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την ΕΛΒΟ, ειδικεύονται στον αμυντικό τομέα. Η KMW είναι πιο γνωστή, αφού συνιστά την κατασκευάστρια εταιρεία των αρμάτων μάχης Leopard που προμηθεύεται ο Ελληνικός Στρατός.
Μάλιστα, επειδή η γερμανική εταιρεία αποτελούσε επί χρόνια συνεργάτης της ΕΛΒΟ -η τελευταία υλοποιούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη που παρείχε η γερμανική εταιρεία στο ελληνικό κράτος στο πλαίσιο των προμηθειών των αρμάτων μάχης- θεωρήθηκε το φαβορί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Κρίσιμο ζητούμενο τώρα είναι η μισθοδοσία του προσωπικού, χωρίς πρακτικά να υπάρχουν συμβάσεις έργων. Πολλοί εκτιμούν ότι η εταιρεία θα παραμείνει χωρίς ρευστότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 300 και πλέον εργαζομένους στην επιχείρηση.
Ο εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ, που έχει ορίσει το ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από απόφαση ελληνικού δικαστηρίου (Διοικητικό Εφετείο) είναι η εταιρεία ΕΥ.