Στην πώληση ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, εξασφαλισμένων με ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα, θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Αν συνυπολογίσει κάποιος όλες τις παραμέτρους, αντιλαμβάνεται γιατί αποτελεί «μεγάλη είδηση» η δρομολόγηση πώλησης ενός τόσο μεγάλου πακέτου «κόκκινων» δανείων Η τράπεζα ανέθεσε στην UBS τον ρόλο του συμβούλου στην πώληση -την αποκαλεί Project Amoeba-, η οποία περιλαμβάνει χρέος με ονομαστική αξία έως 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η τράπεζα στρέφεται σε διεθνείς επενδυτές, ζητώντας να υπογράψουν συμφωνίες τήρησης απορρήτου εν όψει των προκαταρκτικών προσφορών.
Η σχεδιαζόμενη πώληση δείχνει ότι η τράπεζα εντείνει τις προσπάθειές της να καθαρίσει τον ισολογισμό της υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της τον Μάρτιο μετά την παραίτηση των δύο προκατόχων του.
Την έκβαση του εγχειρήματος της Eurobank αναμένουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, προκειμένου η μεν πρώτη να προχωρήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πώληση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καλυμμένων με εξασφαλίσεις (SMEs asset backed) ύψους 1,5 δισ. ευρώ (πρόκειται για το deal στο οποίο αναφέρεται το Bloomberg και διαχειρίζεται η UBS), η δε δεύτερη σε πώληση καταναλωτικών δανείων 1 δισ. ευρώ.
Και οι δύο συναλλαγές αναμένονται εντός του έτους, ενώ δεν αποκλείεται ήδη να έχουν φτάσει στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, δεδομένου ότι διενεργούνται με άκρα μυστικότητα. Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2018, σε πώληση χαρτοφυλακίου NPLs αναμένεται να προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα.
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Eurobank Η ΕΚΤ το έχει διακυρήξει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο. Το Eurogroup το ίδιο.
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Eurobank.
Για το ΔΝΤ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.
Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να συμφώνησε το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα και απλώς η ΕΚΤ να επισπεύσει τα τεστ ανθεκτικότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν κάνει ούτε βήμα… πίσω.
Εξάλλου, αποτελούν και ένα από τα πιο βασικά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Αν συνυπολογίσει κάποιος όλες τις παραμέτρους, αντιλαμβάνεται γιατί αποτελεί «σημαντική είδηση» η δρομολόγηση πώλησης ενός τόσο μεγάλου πακέτου «κόκκινων» δανείων.