Το πρώτο τραπεζικό ΑΤΜ στην χώρα μας, η πρώτη πιστωτική και χρεωστική κάρτα, η τραπεζική εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου είναι μόνον μερικές από τις πρωτιές που κατέχει η Alpha Bank στην εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην χώρα μας.
Ανατρέχοντας στην μακρόχρονη ιστορική πορεία της Alpha Bank με αφορμή την απώλεια του επιτίμου προέδρου της τράπεζας Γιάννη Κωστόπουλου, διαπιστώνει κανείς την σημαντική συμβολή του στο διαχρονικό εκσυγχρονισμό της τράπεζας και στην εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ειδικότερα:
-Το 1981, η Alpha Bank (τότε Τράπεζα Πίστεως) εγκαθιστά πρώτη στην Ελλάδα τις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές γνωστές ως ATM.
-Το 1988 η Alpha Bank (τότε Τράπεζα Πίστεως) κυκλοφορεί την Cashcard Visa, την πρώτη τραπεζική και πιστωτική κάρτα στην Ελλάδα που αποτελεί συνδυασμό πιστωτικής κάρτας και κάρτας αναλήψεων και καταθέσεων μετρητών.
– Το 1989 εγκαινιάζει τις υπηρεσίες του συστήματος Alphaphone που επιτρέπει τη διεξαγωγή τραπεζικών συναλλαγών μόνο με τη χρήση τηλεφωνικής συσκευής.
– Το 1990, η τότε Alpha Τράπεζα Πίστεως, εγκαινιάζει το Alphalink, το πρώτο στην Ελλάδα σύστημα πληρωμών και αυτόματης έγκρισης συναλλαγών καρτών μέσω τερματικών συσκευών της Τράπεζας.
– Το 1992 γίνεται η εισαγωγή του Alphaline, του πρώτου στην Ελλάδα συστήματος τραπεζικής τηλεξυπηρετήσεως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή
-Το 1993 ξεκινά η έκδοση της Cashcard-Debit, της πρώτης χρεωστικής κάρτας στην Ελλάδα χωρίς όριο αγορών.
– Το 1998 εγκαινιάζει πρώτη στην Ελλάδα το Alpha Web Banking που καθιερώνει τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω Internet.
– Το 2000 εγκαινιάζεται και άλλη μία πρωτοποριακή υπηρεσία της τράπεζας η Alpha Bank m-Banking, μέσω της οποίας οι πελάτες μπορούν, με χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, να εκτελούν τραπεζικές συναλλαγές
– Το 2019 η Alpha Bank διέθεσε πρώτη στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό, το Garmin Pay, τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο τρόπο πληρωμών μέσω έξυπνου κινητού
– Το 2020 διέθεσε πρώτη στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό, το Αpple Pay, τρόπο πληρωμών μέσω iPhone, Apple Watch και Mac.