Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ως εργαλείο ανάπτυξης και την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 6,5% στους ναύλους για εμπορεύματα και φυσικά πρόσωπα ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης χαιρετίζοντας σήμερα το 8ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων του Νομού Κυκλάδων στην Νάουσα της Πάρου.
Ο κ. Κορκίδης σημείωσε στην ομιλία του ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι μια τυχαία ή μια ελληνική εφεύρεση. Προβλέπονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όσον αφορά στην Ελλάδα υπηρετούν την οικονομική δομή των κοινωνιών αυτών που βρίσκονται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς.
«Επιπλέον, σ΄ αυτήν τη δύσκολη εποχή της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, είναι ανάγκη να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι τοπικές κοινωνίες και αγορές, και να συγκρατηθούν οι πληθυσμοί τους, πράγμα που αποτελεί και εθνική αναγκαιότητα. Για τον λόγο αυτόν, έχει προταθεί ως επιπλέον μέτρο ενίσχυσης, να διαμορφωθεί ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας στο ίδιο ύψος με τις τουριστικές υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή στο 6,5%» υποστηρίζει.
Η συγκεκριμένη μείωση πρέπει να αφορά στους ναύλους τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των εμπορευματικών μεταφορών. Αν αυτό θεσμοθετηθεί, θα βοηθήσει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και θα είναι μία καλή αρχή για την εναλλακτική προσέγγιση του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδύναμου», δηλαδή της εξίσωσης του κόστους μεταφοράς σε σχέση με την απόσταση, είτε πρόκειται για ηπειρωτικές είτε για νησιωτικές περιοχές.
«Υπ΄ αυτό το καθεστώς, θα υπάρξει μία άμεση ανταγωνιστική διέξοδος για την παραγωγή των νησιωτικών προϊόντων προς τα άλλα νησιά και τις κεντρικές αγορές της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με την επίκαιρη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Μμε ελληνικές επιχειρήσεις, το μέσο κόστος που απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1.153 δολάρια έναντι 1.043 δολάρια στην Ε.Ε., ενώ για τις εισαγωγές το κόστος είναι 1.265 δολάρια έναντι 1.098 δολάρια στην Ε.Ε., με μέσο χρόνο διεκπεραίωσης 20-25 ημέρες, έναντι 12 ημερών στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι έχουν προταθεί στην κυβέρνηση ακόμη τα εξής:
• η μείωση κατά 5 μονάδες των συντελεστών φορολόγησης των εποχικών εμπορικών καταστημάτων στα νησιά και κατά 10 μονάδες όσων λειτουργούν όλο τον χρόνο
• η καθιέρωση ειδικού καθεστώτος έκτακτων εισφορών και λοιπών έκτακτων φορολογήσεων, λόγω της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους, στα νησιά μας
• η απαλλαγή της νησιωτικής επιχειρηματικότητας από παρωχημένους θεσμούς, όπως η υποχρέωση αναγγελίας των συμβάσεων αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, με ποινή την εγκυρότητά τους
• η ενίσχυση της πρωτοβουλίας αξιοποίησης επισκεπτών «Summer Shopping Agora» κατά την τουριστική περίοδο με στόχο την προβολή της ποιοτικής υπεροχής των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών των νησιών μας.
«Αυτό σημαίνει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των νησιών. Χρειαζόμαστε επίσης νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαία η ένταξή τους στις πολιτικές της Ένωσης αλλά και σε εθνικό επίπεδο η πρόβλεψη σχετικών δράσεων στο Εθνικό Προγραμματικό Πλαίσιο ΣΕΣ 2014-2020» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.