Σαρωτικούς ελέγχους προτίθεται να ξεκινήσει το Υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή προστίμων σε Έλληνες επιχειρηματίες που ανοίγουν εικονικά εταιρείες σε Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα.

Πρόκειται για τρεις από τις χώρες που διαφημίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι, όπου ένας Έλληνας φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει λιγότερους φόρους και να γλυτώσει έτσι τη… «φορολαίλαπα» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2015 καταχωρήθηκαν στη Βουλγαρία περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν κάποιον απασχολούμενο ούτε περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας

Ειδικά για τη Βουλγαρία, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, το 2015 καταχωρήθηκαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν κάποιον απασχολούμενο ούτε περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας. Μάλιστα, μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 εκδόθηκαν 1.500 νέοι ΑΦΜ στη Βουλγαρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εικονικοί (σ.σ.: λίγοι παρουσιάζουν παραγωγική δραστηριότητα).
Ταυτόχρονα, στη Σόφια οι εγγεγραμμένες και ενεργές επιχειρήσεις με ελληνική συμμετοχή καταμετρούνταν κατά το α’ τετράμηνο του 2016 στις περίπου 15.000, από 13.500 που μετρήθηκαν στα τέλη του 2015 και από 9.000 που ήταν το 2013.

Βέβαια, πολλές από τις συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία για ελληνική επιχειρηματική παρουσία στο εξωτερικό με ενδείξεις για έρευνα για την πιθανότητα φοροαποφυγής. Δηλαδή ότι το εισόδημα ουσιαστικά παράγεται στην Ελλάδα, αλλά λόγω τυπικής ύπαρξης του εκδότη των τιμολογίων στο εξωτερικό φορολογείται εκτός συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο που ο φορολογικός νομοθέτης έχει κάνει σχετική πρόβλεψη για να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή: Βάσει του νέου Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος που ψηφίστηκε το 2013 και έχει επικαιροποιηθεί με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, τα κέρδη που εμφανίζονται στο εξωτερικό φορολογούνται στην Ελλάδα -δηλαδή με τους ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές- αν επί της ουσίας η διοίκηση της αλλοδαπής επιχείρησης ασκείται από την Ελλάδα.

Πώς όμως προκύπτει ότι η διοίκηση ασκείται από την Ελλάδα; Βάσει:

– του εάν η καθημερινή διοίκηση ασκείται εκτός Βουλγαρίας
– του τόπου λήψης στρατηγικών αποφάσεων
– του τόπου ετήσιας γενικής συνέλευσης μετόχων ή εταίρων
– του τόπου τήρησης βιβλίων και στοιχείων
– του τόπου όπου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και καταλήγει η σχετική διάταξη: «Σε συνδυασμό με τη συνδρομή των παραπάνω περιστατικών και συνθηκών είναι δυνατόν να συνεκτιμάται και η κατοικία της πλειοψηφίας των μετόχων ή εταίρων».

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι εάν ένας Έλληνας φορολογούμενος έχει συστήσει μια επιχείρηση στη Βουλγαρία και επί της ουσίας τη διευθύνει από την Ελλάδα, τότε τα κέρδη που παράγει αυτή η εταιρεία πρέπει να φορολογηθούν στην Ελλάδα, αφού αυτή η επιχείρηση θεωρείται «φορολογικός κάτοικος Ελλάδας».

Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από το πόσο αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι, καθώς και από το πότε αυτοί θα πραγματοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης