Περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι, όσοι δηλαδή είναι οι αριθμοί φορολογικού μητρώου πολιτών και επιχειρήσεων, θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο του 2017 το περιουσιολόγιο με στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (ακόμα και αν αυτά είναι κάτω από 100 ευρώ), ενώ η δήλωση αυτή θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές. Δεν θα είναι δηλαδή συστηματική και ετήσια η υποβολή της.

​Για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (ακόμα και αν αυτά είναι κάτω από 100 ευρώ)Σύμφωνα με το σχέδιο του περιουσιολογίου που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του σημερινού «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ., το οποίο θα έχει προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η Εφορία για αυτούς και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Οπλα και τιμαλφή

Η Εφορία θα προσυμπληρώσει στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9), αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα όπως προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, ενοίκια, δάνεια και πληρωμές δόσεων, σκάφη αναψυχής κ.τ.λ.

Οι φορολογούμενοι αφού ελέγξουν τα προσυπληρωμένα στοιχεία στη συνέχεια θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν πως λείπει από τη δήλωση ή έχει κάποια αξία. Για παράδειγμα, κάποιους πίνακες που έχουν αξία, οικογενειακά κειμήλια, αντίκες κ.τ.λ.

​Οι φορολογούμενοι αφού ελέγξουν τα προσυπληρωμένα στοιχεία στη συνέχεια θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν πως λείπει από τη δήλωση ή έχει κάποια αξίαΣτο ερώτημα που ετέθη στον αρμόδιο παράγοντα της Καραγεώργη Σερβίας για το θέμα της δήλωσης των μετρητών, ο ίδιος απάντησε ότι θα δηλωθούν όλα τα μετρητά που βρίσκονται στα χέρια των πολιτών, δηλαδή ακόμη και το 1 ευρώ.

Παράλληλα θα δηλωθούν τα αμοιβαία κεφάλαια, οι συμμετοχές σε εταιρείες, οι μετοχές, οι καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και αμοιβές που έχει λάβει ο φορολογούμενος στην αλλοδαπή και δεν τις έχει δηλώσει. Επίσης, αν έχει κληρονομήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο και δεν το έχει δηλώσει με το έντυπο του φόρου κληρονομιάς, θα πρέπει να το αναγράψει στο περιουσιολόγιο. Ως και παλιά όπλα και τιμαλφή θα δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών πάνω από ποια αξία θα δηλωθούν και ποιος θα εκτιμήσει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία για να αναγραφούν στην ηλεκτρονική δήλωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης είναι απόλυτος ότι το περιουσιολόγιο δεν αποτελεί κριτήριο για νέο φόρο. Όμως για να πουλήσει ή να μεταβιβάσει κάποιος οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο κάποιας αξίας θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχει δηλώσει πρώτα στο περιουσιολόγιο.

Οι μεταβολές

Οταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει μέσα σε έναν μήνα από τη μεταβολή τροποποιητική δήλωση (στα πρότυπα του σημερινού Ε9) για να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή το σύστημα Taxis την περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογουμένου και της επιχείρησης.

Τροποποίηση του περιουσιολογίου θα γίνεται και όταν κάποιος μεταβιβάζει ή αποκτά κάποιο ακίνητα έστω και αν αυτό έχει δηλωθεί στο έντυπο Ε9. Ωστόσο δεν θα συμβεί αυτό και για τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία και τα δηλώνει κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωσή του. Το σύστημα Taxis θα ενημερώνει αυτόματα για στοιχεία του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Μόλις ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά θα «σφραγίσει» την εικόνα που έχει για κάθε πολίτη και από ‘κεί και πέρα θα ξεκινά διασταυρώσεις με βάση τα στοιχεία που θα αντλεί από κάθε πρόσφορη πηγή είτε αυτή βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Πηγή: «Το Βήμα της Κυριακής»