Ες αύριον τα σπουδαία για την ελληνική οικονομία. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών ΕCOFIN, όπου θα εξετάσει το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελληνικής οικονομίας.

Τα νέα και οι εξελίξεις αναμένονται ιδιαιτέρως δυσάρεστες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από παρέμβαση της Γερμανίας θα καλέσει την Αθήνα να λάβει εδώ και τώρα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, τη διάρκειά της και τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρχικό κείμενο της Κομισιόν, όπως αυτό είχε σχηματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, καλούσε την Ελλάδα «να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009, ιδίως εάν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες από τις αναμενόμενες».

Όπως ήταν γραμμένο, άφηνε πολλά περιθώρια ελαστικής ερμηνείας από το Συμβούλιο Υπουργών.

Όμως τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, καθώς με παρέμβαση άλλων χωρών (κυρίως της Γερμανίας) σβήστηκε η φράση που συσχέτιζε τη λήψη μέτρων με την κλιμακούμενη οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιχείρημα που επικαλέστηκε η Γερμανία είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα οι πραγματικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, για να πειστούν οι διεθνείς χρηματαγορές ότι η Ελλάδα θέλει και έχει αποφασίσει να νικήσει τους “εφιάλτες  του δημοσιονομικού ελλείμματος και του υπέρογκου κρατικού χρέους.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στριμωγμένη “στα σχοινιά του ρίγκ του Ecofin” και απλώς περιμένει το νοκντάουν.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει δημοσιονομικά μέτρα ανεξάρτητα από τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες και να αδιαφορήσει για την κοινωνική πολιτική, δηλαδή τους άνεργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Όλα, επομένως, στο βωμό της μείωσης του υπερβολικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.      

Τα πράγματα είναι από δύσκολα έως καταστροφικά, καθώς η κυβέρνηση, ακόμη κι αν  διαφωνήσει, δεν θα πετύχει απολύτως τίποτε, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται πλειοψηφικά.

Σημαντικό ρόλο στην παραπάνω αρνητική εξέλιξη έπαιξε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, και οι σύμβουλοί του, που εκτιμούν εντελώς διαφορετικά από την κυβέρνηση τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την αύξηση του ΑΕΠ για το 2009 και για το 2010.

Η Επιτροπή ( Αλμούνια) θεωρεί ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόνο 0,2% και του χρόνου 0,7%, ενώ η κυβέρνηση επιμένει από την πλευρά της ότι θα υπάρξει φέτος αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης 1,1% και του χρόνου 1,6%.

Η διαφορά που υπάρχει στις εκτιμήσεις των Βρυξελλών και της Αθήνας σχετικά με την ανάπτυξη διαφοροποιεί και τις προβλέψεις για τους λοιπούς δείκτες. Οι Βρυξέλλες προβλέπουν έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ για το 2009 και για το 2010 4,2%, ενώ η κυβέρνηση περιμένει μεν έλλειμμα 3,7% για το 2009 , αλλά το βλέπει να μειώνεται στο 3,2% του χρόνου. Η απόκλιση για το 2010 φτάνει τη 1 ποσοστιαία μονάδα (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ), και για το λόγο αυτό οι κοινοτικοί ζητούν μέτρα από φέτος.

Με την υιοθέτηση της γνωμοδότησης ξεκινάει και η διαδικασία της κοινοτικής επιτήρησης για την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία -δηλαδή τις 4 χώρες που το 2008 παρουσίασαν υπερβολικό έλλειμμα. Στις 25 Μαρτίου η Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών συστάσεις για τις 4 χώρες, ενώ θα καθορίζει και το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ για την καθεμιά χωριστά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης