Προ των ευθυνών της, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα θέσει την Ελλάδα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) αξιολογώντας το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, και με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα είναι η μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης -οι άλλες είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία- που εμφάνισαν υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα το 2008 και θα κληθούν να «διορθώσουν».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Ecofin αναμένεται να απευθύνει τις αυστηρότερες συστάσεις, με τις οποίες θα καλεί την χώρα μας να εφαρμόσει εδώ και τώρα μέτρα δραστικής και μόνιμης περικοπής δαπανών, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Μεταξύ των προφανώς αντιλαϊκών μέτρων είναι το «πάγωμα» των μισθών και η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η Ελλάδα θα κληθεί, επίσης, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Τα άσχημα για τη χώρα μας ξεκίνησαν από την αλλαγή στάσης της Κομισιόν καθώς, μετά από διαβουλεύσεις με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα υιοθετούσε το ECOFIN, η αρχική αισιόδοξη εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τροποποιήθηκε προς το χειρότερο.