Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας, εμπνέει ανησυχία στους καταναλωτές, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Deloitte με τίτλο «2011 Survey of Health Care Consumers».

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί καταναλωτές καθυστερούν την περίθαλψή τους, αλλάζουν τις οικιακές τους δαπάνες και προβληματίζονται για την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες υγείας στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη φετινή παγκόσμια έρευνα, εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος, προέκυψαν και τρία ακόμα κοινά στοιχεία: α) οι καταναλωτές – ασθενείς κρίνουν βάσει των προσωπικών τους εμπειριών και θεωρούν ότι είναι ανενημέρωτοι για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, β) ο βαθμός ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες δεν εξαρτάται από τη δομή ή το κόστος, γ) ένα μεγάλο ποσοστό των διατιθέμενων πόρων θεωρείται ότι χάνεται σε γραφειοκρατικές δομές και σπατάλες.

Στη έρευνα συμμετείχαν καταναλωτές από 12 χώρες (Η.Π.Α., Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Πορτογαλία, Ελβετία, και Ηνωμένο Βασίλειο).

Στα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– 4 με 5 στους 10 καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν αυξήσει τις δαπάνες υγείας του νοικοκυριού τους, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, με την εξαίρεση των ερωτώμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο (22%), τον Καναδά (29 %) και την Κίνα (37%).

– Δόθηκαν ποικίλες απαντήσεις σε σχέση με τη δυνατότητα των νοικοκυριών να χειριστούν τις μελλοντικές δαπάνες υγείας. Λιγότερο σίγουροι εμφανίζονται οι Πορτογάλοι (18%), οι Μεξικάνοι (22%), οι Βραζιλιάνοι (22%) και οι Αμερικάνοι (23%).

– Οι καταναλωτές αξιολογούν πολύ διαφορετικά τα συστήματα υγείας στα οποία ανήκουν. Τα συστήματα υγείας στο Λουξεμβούργο (69%), το Βέλγιο (57%), την Ελβετία (52%), τη Γαλλία (51%) και τον Καναδά (50%) βαθμολογήθηκαν με “Α” (άριστα) ή “Β” (πολύ καλά) από τους καταναλωτές που ζουν σε αυτές τις χώρες.

– Αντίθετα, το 57% των Βραζιλιάνων, το 44% των Μεξικανών, το 38% των Αμερικάνων και το 33% των Πορτογάλων αξιολόγησαν τα αντίστοιχα συστήματα υγείας ως αποτυχημένα (βαθμολογώντας τα με “D” ¨ή “F”).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης