Σαρωτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και στους φορολογούμενους προβλέπει το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής 2011-2013, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα, που είναι αποτέλεσμα της κοινής επεξεργασίας τεσσάρων υπουργείων, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπει την είσπραξη συνολικά εσόδων 11,8 δισ. ευρώ στο διάστημα από το 2011 έως και το 2013 από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 25 και 37% του Α.Ε.Π., που ισοδυναμεί με ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 30% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Μάλιστα, η αρνητική αυτή επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α..

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προβλέπεται η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων του νέου φορολογικού νόμου (προσωποκράτηση, κατασχέσεις κ.λπ.) καθώς και μέτρα για την αναδιοργάνωση των εφοριών. Έτσι καταργούνται και συγχωνεύονται οικονομικές υπηρεσίες και διατηρείται μόνο μία Δ.Ο.Υ. στην πρωτεύουσα κάθε νομού, ενώ οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το προσωπικό μετακινείται προς τις διατηρούμενες Δ.Ο.Υ., προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια στελέχωσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα στους ελέγχους.

Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με την οικονομική υπηρεσία, ενώ πολλοί από τους ελέγχους θα διενεργούνται από το γραφείο.

Ανασυγκροτείται η γενική διεύθυνση ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, συγχωνεύονται σε περιφερειακό επίπεδο τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ συστήνεται νέο σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων. Οι νέοι «ράμπο» της εφορίας που θα αναλάβουν να προωθούν τις διαδικασίες βεβαίωσης αλλά και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών θα αξιολογούνται τακτικά βάσει συμβολαίων αποδοτικότητας και θα υπάγονται σε προσωπικό έλεγχο. Παράλληλα, προβλέπεται η εισαγωγή στα τελωνεία συστήματος ψηφιακής κωδικοποίησης για την ιχνηλασία και τον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε αντικατάσταση των ενσήμων ταινιών φορολογίας και συστήνεται στο Σ.Δ.Ο.Ε. μονάδα πλωτών μέσων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπονται ακόμη μέτρα για τη διεθνή φορολογική συνεργασία, μεταξύ των οποίων είναι η σύσταση ειδικού τμήματος για την ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών και της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με τρίτες χώρες στον τομέα της άμεσης φορολογίας, καθώς και η κατάρτιση διμερούς σύμβασης με τις ελβετικές Αρχές, για τη δημιουργία φορολογικού πλαισίου σχετικά με τις καταθέσεις των φορολογικών κατοίκων της Ελλάδος.

Ιδρύεται, επίσης, ειδική υπηρεσία για τον έλεγχο για τη φορολογική συμμόρφωση των χιλίων μεγαλύτερων επιχειρήσεων καθώς και ειδικό σώμα φορολογικών διαιτητών, για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και προωθείται η συνεργασία των φορολογικών και ασφαλιστικών εισπρακτικών μηχανισμών.

Το εθνικό σχέδιο δράσης περιγράφει τους στόχους των φορολογικών ελέγχων της τριετίας αναλυτικά κατά κατηγορία. Ειδικότερα θα γίνουν οι ακόλουθοι έλεγχοι:

– Προληπτικοί έλεγχοι στο 6% των επιχειρήσεων σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

– Έλεγχοι από το γραφείο των Δ.Ο.Υ. ή του Σ.Δ.Ο.Ε. στο 30% των επιχειρήσεων.

– Έλεγχοι από 40 συνεργεία σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις.

– Συνοπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελούσια περαίωση των φορολογικών υποθέσεων. Θα ελεγχθούν έως 8% των φορολογούμενων αυτών.

– Έλεγχοι στο 8% των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

– Ειδικοί έλεγχοι στο 10% των επιχειρήσεων που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία (διαφημιστικές, ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ.).

– Έλεγχοι για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογούμενους.

– Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στο 40% των μεγάλων επιχειρήσεων από διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.

– Έλεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών. Θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 15% των περιπτώσεων.

– Έμμεσος προσδιορισμός του Φ.Π.Α. τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.

– Είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 μέσω αναγκαστικών μέτρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

– Έλεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α..

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει για 145.000 φορολογούμενους το 2011.

– Έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.

– Έλεγχοι στο πόθεν έσχες 150 φυσικών προσώπων που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

– Έλεγχοι σε 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το 2007.

– Έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωσαν τη δαπάνη κτήσης ενός τουλάχιστον ακινήτου καθώς και σε φυσικά πρόσωπα υποκρυπτόμενα σε εξωγχώριες εταιρείες.

– Έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Θα ελεγχθούν 2.000 επιχειρήσεις, με στόχο να εισπραχθούν από πρόστιμα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

– Πεντακόσιοι έλεγχοι σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, καλλιτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, κατά τους οποίους το εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

– Έλεγχοι σε 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με εκτιμώμενο ύψος Φ.Π.Α. και άλλων φόρων 300 εκατομμύρια ευρώ.

– Έλεγχοι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με κατασχεθέντα φορολογικά βιβλία και στοιχεία, με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 3,5 δισ. ευρώ.

– Έλεγχοι σε επιχειρήσεις, με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκατομμύρια ευρώ.

– Έλεγχοι σε 100 περιπτώσεις προμηθειών του Δημοσίου στους τομείς υγείας και των εξοπλισμών, με εκτιμώμενο ύψους προστίμων 100 εκατομ. ευρώ.

– Έλεγχοι σε 9.000 επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης, με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ. ευρώ.

– Έλεγχοι σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκατ. ευρώ.

– Έλεγχοι σε 100 εξωγχώριες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα, με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 80 εκατ. ευρώ.

– Έλεγχοι σε 150 περιπτώσεις διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ. ευρώ.

– Έλεγχοι σε 200 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ. ευρώ.