Επιβράδυνση της ανάκαμψης των οικονομιών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στη σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή συνέντευξη Τύπου στελεχών της.

Η αδυναμία της ανάκαμψης των οικονομιών στις προαναφερθείσες περιοχές έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης έχουν στενούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιταλία και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες τράπεζες, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ήπια ανάκαμψη στις χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, την περίοδο 2010-2011, απειλείται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και την ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο μεγαλύτερο μέρος των (υπό εξέταση) περιοχών το 2012».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δημοσιονομικά, οικονομικά και κοινωνικά μέτρα, καθώς οι αυξανόμενες δημογραφικές πιέσεις, στις περισσότερες χώρες, τα καθιστούν περισσότερο αναγκαία από ποτέ, υπογραμμίζεται.

«Έπειτα από μια αδύναμη ανάκαμψη την περίοδο 2010-2011, η ανάπτυξη στις χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας σημειώνει επιβράδυνση (από 5,5% το 2011 σε πρόβλεψη 3,4% το 2012)» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Φιλίπ Λε Ουερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κρίση ”άφησε” στις χώρες της περιοχής συνεχιζόμενες πιέσεις στις τράπεζες και υψηλότερα επίπεδα ανεργίας».

Ωστόσο, πέρα από την ανεργία, το δημογραφικό «μέλλον» των χωρών της περιοχής εκτιμάται πως θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών της αναδυόμενης Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Κι’ αυτό διότι η γήρανση του πληθυσμού και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των δράσεων στήριξης των ηλικιωμένων, αλλά και των ανέργων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί.

Μάλιστα, η διευθύντρια του τομέα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Άνα Ρεβένγκα, προειδοποίησε πως «η γήρανση είναι μια διαφαινόμενη κρίση, την οποία πολλές χώρες της περιοχής δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν.

Όμως, πρέπει να ληφθούν, σύντομα, δραστικά μέτρα, για να αποτραπούν τεράστια συνταξιοδοτικά ελλείμματα». Βάσει στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περίοδο 2010-2050, στις προαναφερθείσες περιοχές αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο «πεδίο» του εργατικού δυναμικού.

Η Βουλγαρία και η Λευκορωσία αναμένεται ότι θα χάσουν περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού τους μέχρι το 2050, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Ρουμανία σχεδόν το 30%, η Κροατία περί το 25%, ενώ η ΠΓΔΜ περίπου το 20%.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη