Με σειρά επιβαρύνσεων, οι οποίες αντί να μειώνονται αυξάνονται, βρίσκονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς στον ΕΝΦΙΑ έρχονται να προστεθούν νέα «χαράτσια» που προβλέπει ο καινούργιος νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Και αυτό επειδή με τις νέες ρυθμίσεις κάθε μίσθωση ή πώληση επαγγελματικού ακινήτου θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό μηχανικού, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίζουν μια πλειάδα βεβαιώσεων που αφορούν στην ταυτότητα του κτηρίου, το ενεργειακό αποτύπωμά του κ.λπ.

Τα πιστοποιητικά

Μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι απαραίτητα τα εξής «χαρτιά»:

Κάθε μίσθωση ή πώληση επαγγελματικού ακινήτου θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό μηχανικούΗ βεβαίωση ΟΤΑ περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (άρθρο 89 του σχεδίου νόμου) που είχε καταργηθεί με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας κατά τη σύνταξη των συμβολαίων. Μάλιστα, ενδεχόμενη παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του δήμου δεν οδηγεί, απλώς, στην ακύρωση της πράξης αγοραπωλησίας, αλλά καθιστά τους ιδιοκτήτες αντιμέτωπους με την υποχρέωση για αποπληρωμή τελών 20ετίας (μετά και την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα πέντε χρόνια στα 20). Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος υπερβαίνει το ενδεχόμενο τίμημα πώλησης.

– Βεβαίωση μηχανικού για τη μη ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών που επεκτείνεται στις συμβολαιογραφικές πράξεις κληρονομιάς ή κληροδοσίας και στις μεταγραφές κατακυρωτικών εκθέσεων πλειστηριασμών και δικαστικών αποφάσεων επιδίκασης ακινήτου (άρθρο 64). Έτσι, για να γίνει κάποιος κληρονόμος, θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε πραγματοποιήσει αυθαιρεσίες ακόμη κι όταν αυτές είναι ανύπαρκτες. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξει μαζικό κύμα μη αποδοχής πράξεων κληρονομιάς, με απώτερη συνέπεια την αύξηση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων, με άμεση επίπτωση στα έσοδα από φόρο κληρονομιάς.

– Βεβαίωση μηχανικού για τη μη ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών (άρθρο 64) για κάθε μίσθωση γραφείων, καταστημάτων και των υπόλοιπων ειδών επαγγελματικών ακινήτων, επειδή απαιτείται σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας. Ο ιδιοκτήτης τους, δηλαδή, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας από μηχανικό δίμηνης ισχύος, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν αυθαίρετα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί το ακίνητο αυτό. Ως εκ τούτου, εάν ένας ιδιοκτήτης έχει την τύχη να εξασφαλίσει μισθωτή για το απρόσοδο επαγγελματικό ακίνητό του, θα πρέπει, πρώτα, να πληρώσει αμοιβή:

* ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

* πολιτικού μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων

* ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και

* μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει στη συναλλαγή.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αθροιστικά το κόστος των παραπάνω εκτιμάται ότι υπερβαίνει ακόμη και το προσδοκώμενο ετήσιο μίσθωμα. Έτσι, εάν δεν «παγώσουν» οι μισθώσεις, το «μαύρο χρήμα» αναμένεται να εκτοξευτεί.

Διενέργεια περιοδικών ελέγχων

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρούν ανά πενταετία σε υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων και των κατοικιών ανά επταετία. Αυτό «καθιστά τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά “φόρου υποτελείς” στους ιδιώτες μηχανικούς» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ. Υπολογίζεται ότι η ελάχιστη αμοιβή μηχανικού για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για ένα διαμέρισμα είναι 200 ευρώ…

Δύο νομοσχέδια στη διαπραγμάτευση

Στο μεταξύ, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα 15 προαπαιτούμενα, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, θα τεθούν τις επόμενες ημέρες δύο θέματα που αποτελούν προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών. Το ένα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών με τον οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά.

Έως τώρα το εν λόγω ζήτημα συναντούσε τις αντιρρήσεις των θεσμών, αν και πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να το βλέπουν θετικότερα. Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο θέμα είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.

Διαβάστε επίσης: