Για πολλά χρόνια μετά τον σεισμό του 2009 η ανοικοδόμηση στη Λ’ Άκουιλα είχε παγώσει. Με τη βοήθεια του ιταλικού δημοσίου οι ζημιές αποκαθίστανται γρηγορότερα και παράλληλα η πόλη γίνεται κέντρο επιστημονικής έρευνας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.
Οι γερανοί δεσπόζουν στο κέντρο της Λ’ Άκουιλα και είναι εμφανείς ήδη από τον αυτοκινητόδρομο Α24 που οδηγεί στην ιταλική πόλη. Η περιοχή του Αμπρούτσο στην κεντρική Ιταλία είχε κάνει πολλά πρωτοσέλιδα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2009. Για αρκετά χρόνια οι επισκέπτες της Λ’ Άκουιλα διαπίστωναν με απογοήτευση ότι η ανοικοδόμηση δεν προχωρούσε. Όλα αυτά όμως άλλαξαν το τελευταίο διάστημα. Ο περιφερειάρχης Τζουζέπε ντε Πανγκράτσιο δηλώνει ότι «Η ανοικοδόμηση των προαστίων προχωράει. Έχουν ανοικοδομηθεί κατά περίπου 95%. Στο ιστορικό κέντρο βρισκόμαστε στο 55% με 60%. Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί. Η πόλη μας δεν θα είναι μόνο η πιο όμορφη αλλά και η πιο ασφαλής στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με το δήμαρχο της Λ’ Άκουιλα Πιερλουίτζι Μπιόντι για την αποκατάσταση των ζημιών στην πόλη και την περιφέρεια έχουν διατεθεί περίπου 18 δις ευρώ. Ενδεχομένως το ποσό να μην είναι αρκετό, προς το παρόν όμως υπάρχουν χρήματα για ό,τι έχει σχεδιαστεί, τονίζει ο δήμαρχος.
Δεν γίνονται δαπάνες «αλά ιταλικά»
Για τον δημοσιογράφο Όσκαρ Μπουοναμάνο από την εφημερίδα L´ Espresso είναι σχεδόν θαύμα ότι τα ποσά που έχουν προβλεφθεί διοχετεύθηκαν πράγματι στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς: «Το ιταλικό κράτος αποδείχθηκε γενναιόδωρο. Τα τελευταία χρόνια τηρεί τις υποσχέσεις του και χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων που κρίθηκαν απαραίτητα. Από την περιοχή αυτή δεν υπάρχουν ειδήσεις για δαπάνες “αλά ιταλικά”. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον διαπιστώνουμε ότι οι αρμόδιοι δίνουν τα χρήματα εκεί που πρέπει».
Η καθηγήτρια Οικονομικών Αλεσάντρα Φάγκιαν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκραν Σάσο ήρθε από τις ΗΠΑ στο Αμπρούτσο ως σύμβουλος μετά τους σεισμούς. Τελικά όμως έμεινε στην Λ’ Άκουιλα για να εργαστεί όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες από το εξωτερικό στο Πανεπιστήμιο: «Η Λ΄ Άκουιλα εξελίσσεται μετά τους σεισμούς σε κέντρο επιστημονικής έρευνας με διεθνές κύρος. Η πόλη των περίπου 75.000 κατοίκων διαθέτει δύο Πανεπιστήμια και ένα ερευνητικό κέντρο στο οποίο εργάζονται πλέον όλο και περισσότεροι νεαροί επιστήμονες από το εξωτερικό. Σκεφτείτε ότι στον δικό μου τομέα είμαι η μεγαλύτερη σε ηλικία» λέει η 45χρονη οικονομολόγος.
Πηγή: Deutsche Welle