Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη στη συζήτηση περί αλληλεγγύης στις χώρες της κρίσης, επισημαίνοντας ότι «αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU) στο Μεκλεμβούργο το απόγευμα της Τετάρτης η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Η αλληλεγγύη και η ιδία προσπάθεια των χωρών αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και αυτό θα παραμείνει έτσι».

Παρόμοια διατύπωση είχε χρησιμοποιήσει η καγκελάριος σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine στα μέσα Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ η Γερμανία έχει βοηθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να «σταθούν και πάλι στα πόδια τους» και η βοήθεια αυτή δίνει προτεραιότητα «στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα». Η αξιοπιστία, αλλά και η τήρηση των συμπεφωνημένων είναι σημαντικοί παράγοντες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ, τόνισε η καγκελάριος.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «επιτυχημένα» τα προγράμματα διάσωσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Είναι γεγονός ότι σήμερα οι χώρες αυτές βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση» ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Bertelsmann στο Βερολίνο χωρίς πάντως να κάνει αναφορά στην Ελλάδα.

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, η οποία, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι η χώρα της ανέκτησε την αξιοπιστία της υλοποιώντας τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Τραπεζική ρευστότητα «με το σταγονόμετρο»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμφώνησε να επεκταθεί η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες για άλλες δύο εβδομάδες, αυξάνοντας το σχετικό όριο από τα 65 δις ευρώ στα 68,3 δις. Η αύξηση θεωρείται ισχνή, καθώς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είχαν ζητήσει επιπλέον «πλαφόν» δέκα δισεκατομμυρίων. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης ήταν μάλλον διχασμένοι ως προς την παροχή επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αντιρρήσεις εξέφρασε μεταξύ άλλων η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, τους κεντρικούς τραπεζίτες απασχόλησε και η ενδεχόμενη (μεταβατική) χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων ομολόγων προς ιδιώτες πιστωτές (Τ-Bills), τα οποία θα αγόραζαν οι ενδιαφερόμενες τράπεζες και θα τα κατέθεταν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για περαιτέρω χρηματοδότησή τους μέσω του μηχανισμού ELA. Κάτι τέτοιο θα επιτρεπόταν μόνο μετά από άδεια της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής αυτή η άδεια δεν δίδεται, καθώς η έκδοση των Τ-Bills θεωρείται έμμεση κρατική χρηματοδότηση, η οποία αντιβαίνει στο καταστατικό της τράπεζας.

Παραμένει ζητούμενο η παράταση του τρέχοντος προγράμματος

Η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη τα ακριβή σχέδια της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Μάρτιν Γεγκερ, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση χωρίς τήρηση των συμφωνιών.

«Όχι, δεν είχαμε γράμμα ακόμα από την Αθήνα στο γραμματοκιβώτιο», είπε χτες με χιουμοριστική διάθεση ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ. Διαβεβαίωσε πάντως ότι κατά τα «ήθη και έθιμα» του Eurogroup ο κ Σόιμπλε και ο κ. Βαρουφάκης μιλούν στον ενικό.

Ως εδώ όμως η αβρότητα. Στη συνέχεια του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο Μ. Γέγκερ επανέλαβε τις πάγιες γερμανικές θέσεις.

Όπως υποστήριξε, το Eurogroup είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να συνεδριάσει εκτάκτως για το ελληνικό πρόβλημα, με βασική προϋπόθεση την κατάθεση αιτήματος από την Αθήνα.

Ο Μάρτιν Γέγκερ υπενθύμισε ότι αυτό θα πρέπει να πληροί και τα πέντε κριτήρια στα οποία συμφώνησαν οι 18 εταίροι της Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και που επί της ουσίας καταγράφουν το πνεύμα του τρέχοντος προγράμματος: ότι, για παράδειγμα, δεν μπορεί η Αθήνα να αλλάξει μονομερώς τα συμφωνημένα μέτρα αλλά μόνο σε συνεννόηση με τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) ή ότι αν δεν αμφισβητηθούν βασικές αρχές των συμφωνιών και αναδειχθούν τρόποι για χρηματοδότησης, οι θεσμοί θα επιδείξουν από την πλευρά τους «ευελιξία» σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να θέσει άλλες προτεραιότητες.

Η παράταση συνεπάγεται τήρηση των συμφωνηθέντων

Το ζητούμενο, πάντως, αυτή τη στιγμή είναι κατά τον Μάρτιν Γέγκερ η χρονική παράταση του τρέχοντος προγράμματος και όχι μια συμφωνία «γέφυρα». Υπό αυτό το πρίσμα θα εξετάσει το Eurogroup ένα ελληνικό αίτημα. Όπως ακόμη επισήμανε ο κ. Γέγκερ, δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του προγράμματος χωρίς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, «αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα».

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το τρέχον πρόγραμμα λήγει «αυτόματα» στις 28 Φεβρουαρίου και οι όποιες παροχές προς την Ελλάδα που είναι ακόμη ανοιχτές ακυρώνονται.

Ως προς τη Γερμανία, η παραμικρή αλλαγή των συμφωνηθέντων, ακόμη και η χρονική επέκταση, θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί από το γερμανικό κοινοβούλιο. Όπως είπε πρόσφατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τελευταία ημερομηνία για μια τέτοια συνεδρίαση είναι η 27η Φεβρουαρίου.

Πηγές: AFP, DPA, FAZ, Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης